Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Onmisbaar: Bouwkundige schatten

Frans I, die de bijnam ‘de bouwkoning’ had,  sloeg alle regels van de architectuur tot dan toe in de wind. Chambord weerspiegelt de overtuigingen van een vorst die totaal onder de charme van de Italiaanse schoonheidleer was. Hij durfde te doen waar anderen het lef niet voor hadden en zijn kasteel toont ons zijn meest gedurfde initiatieven.

Chambord is gebouwd volgens de principes van de symmetrie, conform de schoonheidscanon van de Renaissance. Onderzoek heeft echter een bijzonderheid aangetoond : de bouwtekeningen waren gebaseerd op de Griekse kruisvorm, iets dat tot dan toe aan religieuze architectuur was voorbehouden. Dit ongebruikelijke ontwerp is niet het enige, zo is er bijvoorbeeld de dubbele wenteltrap die nog steeds de meest scherpzinnige rariteit van het kasteel is. Hoewel het een enkelvoudige wenteltrap lijkt te zijn, zijn het er echter twee, de een boven de ander, die elkaar niet tegenkomen. Desalniettemin zorgen de opengewerkte delen ervoor dat men van de ene trap de ander wel kan zien ; er zullen zonder twijfel vele hartendieven verstoppertje op hebben gespeelt!

De trap leidt naar de bovenliggende etages maar het loont om op de tweede etage even te stoppen om de gewelven gedecoreerd met het embleem van Frans I te bewonderen. De trap gaat verder omhoog naar het grote terras, waar hij bekroond wordt met de lantaarn-toren die een hoogte van 32 meter bereikt. De dom doet denken aan de vorm van kerktorens, deze is echter verfraaid met de lelie, het symbool van Franse vorsten. De interieurs baden in het licht dat gefilterd wordt door de vele ramen, terwijl u buiten kunt genieten van een spectaculair uitzicht over het hele landgoed.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.