Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Bijzonder: Chambord, schuilplaats voor kunst tijdens de tweede wereldoorlog.

Hoewel velen de geschiedenis van Chambord onder Frans I kennen, heeft het kasteel in de twintigste eeuw ook een minder bekende patriotische rol gespeeld. Dankzij Chambord heeft Frankrijk vele van de belangrijkste werken uit zijn erfgoed tijdens de tweede wereldoorlog kunnen beschermen.
 
Chambord speelde een aanzienlijke rol in de bescherming van franse meesterwerken tijdens de tweede wereldoorlog daar het kasteel werd aangewezen als voornaamste opslagplaats en sorteercentrum voor nationale meesterwerken. In Parijs vreesden de vooraanstaande musea bombardementen en plundering door de Duitsers en organiseerden daarom een evacuatieplan. Aldus begon op 28 augustus 1939 de grootste verhuizing van schilderijen in de geschiedenis.

Het château ontving 5446 kisten met daarin een deel van de collectie van het Louvre, waaronder de Mona Lisa die later doorreisde naar het stadje Louvigny. Zodra de oorlog werd verklaard sloot het kasteel zijn deuren voor het publiek en ontfermden specialisten en bewakers zich over de bescherming van de werken tegen vochtigheid en motten. Hoewel het kasteel tijdens de oorlog een brand leed, en er een Amerikaans vliegtuig neerstortte, bleven de kunstwerken geheel ongedeerd. Na het einde van het conflict en de repatriëring van de doeken werd het kasteel gerenoveerd en uiteindelijk geklassificeerd als Werelderfgoed door UNESCO in 1981.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.