Chambord is het meest iconische château van het Loiredal, een in alle opzichten monumentaal bouwkundig meesterwerk. Dit paleis, voortgekomen uit een extravagante droom van de jonge koning Frans I, is de belichaming van zijn macht en kracht maar ook van zijn visionaire geest die de Italiaanse Renaissance al in het zicht had. Nu, vijf eeuwen later, staat het monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt het elk jaar duizenden bezoekers vanuit de hele wereld.
Chambord is zonder enige twijfel dé ster van de Loirekastelen. Met Chambord wilde Frans I een bouwwerk neerzetten dat zijn macht weerspiegelde: hij zou geflatteerd zijn door de ongelofelijke lotsbestemming van zijn jachtkasteel.

Kasteel Chambord maakt een ontzagwekkende indruk wanneer we ertegenaan kijken; is het een schip, is het een illusie... Dit architectonisch meesterwerk werd gebouwd in opdracht van de jonge Frans I die een luxueus gebouw wilde om zijn macht en kracht uit te dragen. De vorst had een ridderlijke geest maar een hart vol liefde voor de kunsten en de architectuur. Door die combinatie is Chambord de verpersoonlijking van de overgang van de middeleeuwen naar de Renaissance.

Chambord werd gebouwd als middeleeuwse vesting met een vierkante donjon geflankeerd door vier torens. Echter alle decoratieve elementen zijn sterk beïnvloed door de Italiaanse Renaissance, om te beginnen de beroemde dubbele wenteltrap. Banden van klassieke sierlijsten, halfzuilen met kapitelen, rozetten en lofwerk: ze komen alle uit de decoratieve schatkist die geïnspireerd is door het Italiaanse voorbeeld. Het embleem van Frans I, de salamander, is overal terug te vinden, inclusief 300 maal op de gebeeldhouwde gewelven en muren waarop zij dan waterdruppels spugen, dan weer vlammenspuwen. Zij symboliseren de alomtegenwoordigheid van de koning, die overigens maar weinig tijd doorbracht in dit paleis dat boven alles het doel had om indruk te maken op het hof. De 40 appartementen zijn grotendeels van hun meubilair ontdaan dus u moet zich de bedrijvigheid inbeelden van al het huishoudelijk personeel dat vooruit werd gestuurd om het kasteel van meubels en andere benodigheden te voorzien voor de komst van de toendertijdse betere kringen. Met behulp van een tablet met augmented reality kunt u, heel vernuftig, ook het Chambord van vijfhonderd jaar geleden ontdekken. Maar er is geen augmented reality nodig om onder de indruk te raken van dit statige monument.

En dan is er nog de rest van het landgoed! Het park heeft een oppervlakte van 5440 hectare en is daarmee het grootste ommuurde beboste park in Europa. Sinds 1947 is het eveneens een nationaal reservaat voor wilde dieren en de jacht. Het wordt bewoond door meer dan 8oo hertachtigen en 1500 wilde zwijnen. Het groene decor wordt gevormd door eikenbossen, dennenbossen, heidevelden, moerassen en open velden. Een van de interessantste tijden is de bronsttijd, het seizoen van de liefde, voor de edelherten. Elk jaar komen geïnteresseerden en liefhebbers naar de uitkijktorens om de voortplantingsrituelen te observeren. Dit is een voorbeeld van de aantrekkingskracht van Chambord ; het landgoed is niet op z’n oude stenen in slaap gevallen maar leeft op het ritme van diverse activiteiten en animaties die een meervoud aan redenen geven voor een bezoek.
Onmisbaar

Bouwkundige schatten

Frans I, die de bijnam ‘de bouwkoning’ had, sloeg alle regels van de architectuur tot dan toe in de wind. Chambord weerspiegelt de overtuigingen van een vorst die totaal onder de charme van de Italiaanse schoonheidleer was. Hij durfde te doen waar anderen het lef niet voor hadden en zijn kasteel toont ons zijn meest gedurfde initiatieven.
Lees verder
Verborgen schat

De Franse tuinen

Na tussen de twee wereldoorlogen tijdelijk verdwenen te zijn geweest, zijn de Franse tuinen op Chambord weer geheel in ere hersteld met een oppervlakte van 6,5 hectare.
Lees verder
Bijzonder

Chambord, schuilplaats voor kunst tijdens de tweede wereldoorlog.

On connaît tous l’histoire de Chambord sous François 1er mais beaucoup ignore que le château a campé un rôle patriotique au XXe siècle.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE CHAMBORD

Domaine national de Chambord
41250, CHAMBORD
France
Fermé en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 14.5€ /  per persoon
Fiets WelkomQualité TourismeDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sites
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Het kasteel van Chambord ligt op 15 Km van Blois dat in 1,5 uur te bereiken is vanaf station Austrerlitz in Parijs. Van april tot oktober is er een busverbinding tussen het station in Blois en het kasteel. Via de snelwegen A10, A85 en A71 rijdt u in ongeveer twee uur van Parijs naar het kasteel.

Routebeschrijving