Verborgen schat: De half-buiten trap

De Frans I vleugel is een pronkstuk van de Renaissance met op de binnenplaats als paradepaardje een opzienbarende trap. De weelderige ornamentatie is een voorteken van zijn functie: dankzij de grote ramen kon men de koning en zijn hofhouding bewonderen tot aan de koninklijke vertrekken.
 
Tussen de zwierigheden van de Frans I vleugel bevindt zich een schitterende praaltrap. De veelhoekige structuur van deze buitengewone trap projecteert zijn verschijning op de gevel aan de binnenplaats. Zijn originele plek was in het midden van deze gevel maar de bouw van de Gaston van Orléans vleugel heeft zijn symmetrie verschoven. Het is een verbazingwekkende waarneming omdat hij indruk maakt met zijn grote steunberen maar tegelijkertijd ook een indruk van elegantie geeft dankzij de talloze openingen.  Trappen zijn altijd al prestigesymbolen geweest, die van Blois doet die functie perfect eer aan omdat de koning dankzij de balkons kon zien én gezien kon worden. Daar de trap uitkomt bij de koninklijke vertrekken kon men hem dus vanaf de binnenplaats tot bovenaan waarnemen. Zowel de binnen als de buitenkant zijn naar Italiaanse inspiratie verfraaid, zoals gebruikelijk tijdens de Renaissance. De versiersels bestaan uit gebeeldhouwde medaillons, beeldhouwwerk van de vrouwelijke vorm, waterspuwers, Sint-Jacobsschelpen en, vanzelfsprekend, het koninklijk embleem de bekroonde salamander met de initialen van het koninklijk paar. De trap is tussen 1515 en 1520 gebouwd en is ook vandaag de dag nog een van de meesterwerken van het kasteel.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.