Verborgen schat: De bouwers van het jaar duizend

Zowel binnen als in het park schijnt kasteel Langeais op informatieve wijze een licht op het middeleeuwse tijdperk. Zo is er bijvoorbeeld een leerzame steiger tegen de donjon aangebouwd die uitleg geeft over het functioneren van bouwplaatsen in die tijd.
 
Kasteel Langeais heeft zichzelf als pedagogische missie het toelichten van de boeiende periode van de middeleeuwen gegeven. Om dit doel te bereiken zijn er diverse installaties opgesteld waaronder een steiger tegen de donjon die zo de bouwwijzen van vroeger illustreert. Een uitdagend project daar de ontwerpers maar weining informatie beschikbaar hadden en dus gebruik moesten maken van schetsen en ontwerpen uit de late Middeleeuwen.

De zes meter hoge en tien meter lange steiger is gemaakt van acaciahout. De van houtstammen gemaakte trap geeft toegang tot het bovengelegen platform dat uit palen en dragers bestaat en dat uitkijkt op de hijskranen: de geit en de wolf. De geit doet denken aan een hijskraan op wielen terwijl de wolf meer op een soort grijpkraan lijkt. Wanneer men deze machines in actie ziet krijgt men een idee van de complexiteit van de bouwplaats en het gevaar waaraan bouwvakkers blootstonden in het jaar duizend. Hoewel ze tegenwoordig veilig gemaakt zijn geven ze wel een prachtig uitzicht op op de middeleeuwen gebaseerde tuinen en de Renaissance gevel van het kasteel. Het uitzicht strekt zich tot het park en z’n eeuwenoude bomen waaronder een cederboom met een boomhut.  
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.