Onmisbaar: Een van de oudste stenen donjons van Frankrijk

De vesting van Langeais werd aan het eind van de 10e eeuw gebouwd door Fulco II van Anjou en dankt zijn overleven aan de aanwezigheid van de stenen donjon die tot de oudste van Frankrijk behoort. Het gebouw is een belangrijke getuigenis van militaire architectuur tijdens de Middeleeuwen.

Van de defensieve bouwwerken van Fulco II staat tegenwoordig alleen de stenen donjon nog overeind, in de tuin van het kasteel. Hoewel het gedeeltelijk in vervalling is geraakt zijn de Noordelijke en Oostelijke muren, van wat een grote vierkante, met een fort versterkte, toren was, nog duidelijk te onderscheiden. Het gebruik van steen getuigt niet alleen van de macht van de graaf maar eveneens van de ontwikkeling van de militaire architectuur die niet langer op hout maar op de soliditeit van tufsteen bouwde.
 
Het geeft aan dat de donjon ook als versterkte woning dienst deed, en wel op twee verdiepingen. Men kwam binnen via de eerste etage, waar de grote zaal zich bevond, met een open haard en grote ramen als lichtvoorziening.Het raamloze gedeelte van de begane grond deed dienst als wijnkelder en opslagruimte. Aan weerszijden zijn de twee torentjes waar de trappen zich in bevonden nog te onderscheiden. De houten constructies bovenaan deze toren waren hoogstwaarschijnlijk in gebruik als woonvertrekken of appartementen.
 
Niet ver van de donjon zijn ook de restanten van de wallen en de Saint-Sauveurkapel nog zichtbaar. In de kapel bewaarde Fulco II de relieken die hij terugbracht van zijn bedevaarten naar Jeruzalem. Het geheel vormt een waardevol archief van de eerste stenen militaire constructies in de Middeleeuwen.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.