Bijzonder: Een Vredeshuwelijk

Aan de hand van een licht en geluidsscenografie wordt op het kasteel een belangrijke gebeurtenis uit de Franse geschiedenis tot leven gebracht: het huwelijk van Karel VIII en Anna van Bretagne. Dit huwelijk sloot Bretagne weer aan bij Franse koninkrijk en bezegelde het lot van de vrouw die tot tweemaal toe koningin van Frankrijk werd.
 
Trouwen had in die tijd weinig met de liefde te maken en ook dit huwelijk had een andere reden: land! Op 6 december 1491 werd op kasteel Langeais het huwelijk voltrokken van koning Karel VIII en Anna van Bretagne en werd Bretagne onder het bestuur van het Franse koninkrijk gebracht. Anna erfde het hertogdom Bretagne van haar vader hertog Frans II toen ze slechts 11 jaar oud was. Haar toekomstige huwelijk was dus van groot belang en de eerste winnaar was Maximiliaan van Oostenrijk. De toekomstige keizer van het heilige Roomse rijk trouwde per volmacht met Anna en haalde zich daarmee de woede van Karel VIII op de hals die zijn troepen naar Bretagne stuurde. Maximiliaan greep daarop niet in maar verliet de jonge hertogin die vervolgens verplicht was zich op 14 jarige leeftijd met de koning van Frankrijk in de echt te verbinden. Aangezien de paus de eerste echtverbintenis nog niet nietig verklaard had moest het huwelijk heimelijk worden voltrokken op kasteel Langeais.

Er was niets romantisch aan het contract tussen de twee partijen: de hertogin schonk het hertogdom aan haar echtgenoot en verplichtte zich zijn opvolger te trouwen in het geval hij zonder mannelijke erfgenaam overleed. Anna beviel van zes kinderen maar geen van hen overleefde en het lot voerde ook haar man af die overleed nadat hij zijn hoofd suf aan een stenen bovendorpel stootte. Vervolgens moest Anna trouwen met Lodewijk XII die overigens al een echtegenote had maar die dat huwelijk snel liet annueleren om zo het waardevolle hertogdom Bretagne veilig te kunnen stellen. Zo werd Anna dus voor de tweede maal koningin van Frankrijk, en zo werd Bretagne na verloop van tijd een Frans département!
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.