Dit kasteel heeft twee gezichten: gezien vanaf de stadskant is het sober en gezien vanaf de binnenplaats is het delicaat en verfijnd. Het park heeft een van Frankrijks oudste stenen donjons, een getuige van middeleeuwse militaire architectuur. De hele locatie spreekt van de middeleeuwen en verleidt tot het maken van een tijdreis naar de dageraad van de Renaissance.
Zijn onbuigzame voorkomen maakt indruk wanneer gezien vanuit de stad. Zijn meer verfijnde charmes zijn slechts zichtbaar vanaf de binnenplaats en in de interieurs. We betreden hier een echt middeleeuws decor, tot leven gebracht door een betoverende scenografie.

De geduchte en gevreesde Fulco II van Anjou nam Langleais in bezit in 994. Hij bouwde er vervolgens een fort op een rotsige kaap zodat hij zicht had op de belangrijke Romeinse weg tussen Tours en Saumur. Het enige dat nog overblijft van dit defensieve gebouw is de stenen donjon die daarmee tot de oudste van Frankrijk behoort. Tussen de 10e en de 13e eeuw leed Frankrijk onder de ‘banale revolutie’ die voortkwam uit de afwezigheid van een sterke monarchie. Het kasteel veranderde in die tijd regelmatig van eigenaar maar werd in 1206 deel van de koninklijk landgoederen onder Filips II Augustus, koning van Frankrijk uit het huis Capet. Tijdens de honderdjarige oorlog werd het fort overgenomen en geplunderd door de Engelsen alvorens Karel VII het in 1422 kocht. Hoewel de koning opdracht gaf het houten gedeelte van het fort te vernietigen, spaarde hij de befaamde donjon. 

Het was Lodewijk XI die in 1465 opdracht gaf te beginnen met de bouw van het kasteel zoals we dat nu zien. Hij maakte zijn penningmeester Jean Bourré verantwoordelijk voor het project. De bouw gaf ook de overgang aan van middeleeuwse architectonische stijl naar de Renaissance stijl die Frankrijk in de 15e eeuw onderging. Aan de stadskant heeft het kasteel alle vereiste defensieve kenmerken  hoge torens, een weergang met mezekooien en een ophaalbrug. Vanaf de binnenplaats gezien heeft het kasteel het voorkomen van een buitenverblijf en door vele rijkelijk geornamenteerde ramen in de nieuwe stijl stroomt veel licht binnen. Tegen deze achtergrond vond een belangrijk evenement in de geschiedenis van Frankrijk plaats: het huwelijk tussen Karel VIII en Anna van Bretagne. Deze vereniging beklonk ook de permanente aansluiting van Bretagne aan Frankrijk. Kasteel Langeais leefde daarna twee eeuwen lang in slaperige vreedzaamheid tot het in 1766 eigendom werd van de hertog van Luynes.

Het ontsnapte aan de verschrikkingen van de revolutie en kwam een eeuw later in het bezit van zijn grote weldoener Jacques Siegfried, een liefhebber van middeleeuwse kunst. Siegfried besteedde 20 jaar van zijn leven aan de restauratie en hermeubilering van kasteel Langeais, met als doel de reconstructie van de leefomgeving van de adel aan het eind van de Middeleeuwen. In 1904 schonk hij het kasteel en de inboedel aan het Instute de France dat het nog steeds in bezit heeft. De inrichting en vormgeving van kasteel Langeais zijn een weergave van het leven in de middeleeuwen en elk vertrek van het hoofdgebouw toont de voorzieningen van die periode. Bezoekers ervaren het dagelijkse leven van een heer aan de dageraad van de Renaissance aan de hand van talloze 15e en 16e eeuwse wandtapijten, gotische meubelen en kunstwerken.

Kasteel Langeais biedt bezoekers een interactieve en boeiende ervaring met veel aandacht voor jonge bezoekers die in de huid kunnen kruipen van prinsen en prinsessen, of Damoiseau en Damoiselle zoals ze indertijd werden genoemd.
Onmisbaar

Een van de oudste stenen donjons van Frankrijk

De vesting van Langeais werd aan het eind van de 10e eeuw gebouwd door Fulco II van Anjou en dankt zijn overleven aan de aanwezigheid van de stenen donjon die tot de oudste van Frankrijk behoort. Het gebouw is een belangrijke getuigenis van militaire architectuur tijdens de Middeleeuwen.
Lees verder
Verborgen schat

De bouwers van het jaar duizend

Zowel binnen als in het park schijnt kasteel Langeais op informatieve wijze een licht op het middeleeuwse tijdperk.
Lees verder
Bijzonder

Een vredeshuwelijk

Aan de hand van een licht en geluidsscenografie wordt op het kasteel een belangrijke gebeurtenis uit de Franse geschiedenis tot leven gebracht: het huwelijk van Karel VIII en Anna van Bretagne.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Événement
tresors-de-noel-chateau-langeais-3
Van tot

NOEL DE LUMIERES

vanaf 10€ /pers.
LANGEAIS - 37
Événement
Langeais-Balade contée©D.Darrault
Van tot

BALADE CONTEE

vanaf 10€ /pers.
LANGEAIS - 37
Praktische informatie

CHATEAU ET PARC DE LANGEAIS

Ouvert en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 10€ /  per persoon
Fiets WelkomDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sitesVignobles et Découvertes
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Het kasteel ligt op 5 minuten lopen van het station van Langeais dat met een TER stoptrein in 20 minuten te bereiken is vanaf het station van Tours. Vanaf station Montparnasse in Parijs bereikt u in een uur de stations van Tours en van Saint-Pierre-des-Corps. Met de auto is het kasteel bereikbaar via snelwegen A10 en A85. Reken op ongeveer twee uur vanaf Parijs. De luchthaven van Tours heeft verbindingen met Portugal, Ierland, Groot-Brittannië en Marokko.

Routebeschrijving