Fietsen tussen de Kastelen aan de Loire

De fietsroute Loire à Vélo (Loire op de fiets) slingert met een lengte van 900 kilometer door de Loirestreek. Combineert u een fietstocht graag met natuur en bezoeken aan kastelen? Dan zijn hier twee tweedaagse fietstochten voor u!

Twee dagen op de fiets, ​van Sully-sur-Loire naar Blois

Uw groene fietsroute begint bij kasteel Sully-sur-Loire. Om daar te komen zijn er twee opties. U kunt met de auto komen (met of zonder fiets) en die bij het kasteel laten staan. Of u kunt met de trein komen, vanaf station Parijs-Bercy neemt u de trein naar Gien en daarvandaan kunt u met een taxi naar Sully-sur-Loire.  
 
Als u geen eigen fiets meeneemt dan kunt u er eentje huren om uw ontdekkingstocht te beginnen.
 
Overigens kunt u in het hoogseizoen (van april tot eind september) uw fiets meenemen in de bus tussen Gien en Orléans, op lijndienst 3 van busbedrijf Rémi. Kijk voor meer informatie, zoals dagen en dienstregeling, op
 
Dag 1
 
Ochtend: Kasteel Sully-sur-Loire en de Abdij van St-Benoît sur Loire
Kasteel Sully-sur-Loire, met zijn middeleeuws voorkomen, lijkt boven het water te zweven. De nog altijd gevulde slotgrachten zijn imposant, net als de enorme donjon. Binnen wordt u verrast door de pracht van de majestueuze eregallerij (300 m² met een hoogte van 7 m), de gerestaureerde koningskamer en het fantastische gotische houtwerk op de bovenste verdieping van de donjon.
 
Volg daarna de Loire à Vélo-fietsroute en u bereikt binnen een uurtje Saint-Benoît-sur-Loire (9 km). De abdij in dit plaatsje dateert uit circa 630 en heeft de bijnaam “abbaye de Fleury”. Het is zeker een kijkje waard.   
 
Lunch: eten in Saint-Benoît-sur-Loire
U bent op de juiste plek voor een heerlijke maaltijd bij restaurant  “Grand Saint-Benoît”, waar gerechten die traditie en innovatie combineren geserveerd worden.  
 
Middag: van Saint-Benoît-sur-Loire naar Jargeau
Na de lunch fietst u door naar Jargeau, 22 km verderop. Ook voor dit gedeelte volgt u weer de Loire à Vélo-fietsroute.
 
Stop onderweg even bij Germigny-des-Prés voor een kijkje bij de Carolingische kapel, oftewel de oudste kerk in Frankrijk!   
 
De weg maakt nu even plaats voor het water. Onderbreek uw reis naar Jargeau even in Sigloy. Met de Passeurs de Loire kunt u een boottochtje van anderhalf uur op een traditionele Loireboot maken. Daarna kunt u doorfietsen naar Jargeau, de eindhalte voor vandaag.
 
Dineren en overnachten in Jargeau
Dineren en overnachten kan in hotel-restaurant Le Cheval Blanc.
 
Dag 2
 
Ochtend: Naar Orléans via de Loire à vélo
Pak de draad weer op van de Loire à Vélo fietsroute en fiets in 2 uur naar Orléans (20 km). Vanaf het station in Orléans kunt u met uw fiets de trein nemen naar Blois, op ongeveer een uur reizen.  
 
Lunch: eten in Blois
Geniet tussen de middag van de Loire-oever. Drie restaurants zijn hiervoor bij uitstek geschikt: de “Côté Loire”, in een charmant 16e-eeuws huisje, dat ooit de markiezin van Sévigné tot haar bezoekers mocht rekende. Chef-kok Christophe Cosme van restaurant “Rendez-vous des Pêcheurs” heeft een Michelinster, en bij restaurant “L’embarcadère” eet u op een terras met uitzicht op de Loire. 
 
Middag: Kasteel Blois
Kasteel Blois waakt vanaf een hooggelegen rots over de Loire en de stad en mag zich vanaf de 16e-eeuw ‘koninklijk’ noemen. Het kasteel is van buitenaf al indrukwekkend, vanwege de imposante Frans I vleugel en fraaie binnenplaats waar de monumentale Frans I trap te bewonderen is. Binnen vindt u schitterende vertrekken, zoals de koninklijke appartementen.
 
Verken daarna de oevers van de Loire en het historisch centrum van Blois. De stad heeft meerdere archtectonische schatten, zoalsd de Saint-Nicolas kerk (met Romaanse en Gotische bouwstijlen) en de Gotische Saint-Louis kathedraal met zijn hoge Renaissancetoren.

Twee dagen op de fiets, van Nantes naar Angers

Dag 1
 
Ochtend: Bezoek aan het Kasteel van Nantes en een wandeling
U bereikt Nantes in iets meer dan 2 uur met de trein of in minder dan 4 uur met de auto vanuit Parijs. In het centrum van Nantes vindt u het beroemde kasteel van de hertogen van Bretagne, het laatste kasteel voor de oceaan.  De ommuring, de slotgrachten en de tuinen zijn prachtig. En u vindt er tevens het musée d’Histoire de Nantes (stedelijk museum). Na dit bezoek is het tijd om de stad te gaan verkennen.  
 
Deze kosmopolitische stad heeft van alles te bieden: wandelen in de voetgangersbuurt Bouffay, bezichtig de kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul, winkelen in de passage Pommeraye, voorstellingen in Lieu Unique (LU) ... En niet te vergeten: het île de Nantes met zijn intrigerende machines.
 
Lunch: eten in Nantes
Kies voor uw lunch in Nantes een restaurant uit  “Tables de Nantes”, en u geniet gegarandeerd.
 
Middag: Saint-Julien de Concelles
Na de lunch is het tijd om een fiets te huren. Bij verhuurders Détours de Loire en Vert-Event in Nantes kunt u gewone en elektrische fietsen huren. En als extra bonus kunt u uw fiets aan het eind van uw reis inleveren in Angers.
 
Tijd om te vertrekken. De eerste bestemming is Saint-Julien-de-Concelles. Geniet 17 km lang van het tuinbouwlandschap langs de rivier de Divatte voordat u weer bij de Loire uitkomt.
 
Dineren en overnachten in Saint-Julien-de-Concelles
Na inspanning in het tijd voor ontspanning! Bij restaurant Clémence kunt u eten met uitzicht op de Loire. In een modern interieur met een vleugje traditie geniet u van een gastronomische keuken op basis van verse, lokale producten.
Op een bijzondere manier onvernachten kan aan boord van het Loireschip “L’erre Sauvage”. Laat u wiegen door dit traditionele vaartuig.
 
Dag 2
 
Ochtend: op de fiets naar Ancenis en dan met de trein naar Angers
Na een goed ontbijt aan boord van uw schip vertrekt u naar Ancenis, ongeveer anderhalf uur fietsen vanaf Saint-Julien-de-Concelles (25 km).
Daar neemt u met uw fiets de TER-trein naar Angers. De reistijd is ongeveer 30 minuten.
 
Lunch: eten in Angers
Restaurant Villa Toussaint is een beetje een vreemde eend in de bijt want op het menu wordt gestoeid met smaken uit de hele wereld, maar vooral uit Azië.
 
Middag: Kasteel Angers
De vesting van Angers, met haar 17 torens, domineert de rivier de Maine. De tweekleurige vestingmuren zijn opmerkelijk, net als het kasteel en de lieflijke tuinen. Het kasteel huisvest ook het beroemde “Wandtapijt van de Apocalyps”, het grootste middeleeuwse wandtapijt ter wereld met een lengte van 106 meter. Dit kleed is een weergave van de Openbaring van Johannes, het laatste boek in de Bijbel. Deze middeleeuwse schat wordt hier met zorg geconserveerd.
 
Wandel na dit bezoek door Angers, een stad van kunst en geschiedenis, om de plaatselijke goedmoedigheid te ervaren. Ontdek de onmisbaren: de Saint-Maurice kathedraal, de kappitelkerk Saint-Martin, de tuin Jardin du Mail, de galerie David d’Angers...
 
Eind van de dag: fietsen terugbrengen
Uw avontuur eindigt in Angers waar u uw fiets terugbrengt bij Détours de Loire of naar Vert-Event. De terugreis naar Parijs met de auto duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten en met de TGV anderhalf uur.