Een dag, drie Loirekastelen

De kastelen langs de Loire zijn niet ver van Parijs. U wilt ze graag bezoeken maar u heeft maar een dag? Geen probleem, met de TGV of met de auto zijn een paar uurtjes voldoende om ze te bereiken. Hier zijn enkele routesuggesties voor een dagje in de Loirestreek.

De monumentale kastelen van Chambord en Chenonceau bevinden zich respectievelijk op 1,5 uur en 2 uur en 20 minuten rijden van Parijs. U kunt ze op twee manieren bereiken. Doo er een auto te huren in Parijs. Of met de TGV naar Saint-Pierre-des-Corps (vlak-bij Tours). De reistijd is 1 uur en 15 minuten vanaf station Parijs-Montparnasse en 1 uur en 40 minuten vanaf de luchthaven Parijs-CDG. Om uw reis te vervolgen kunt u een auto huren of gebruik maken van de diensten van een toeristen taxi.
 
Bezoek aan kasteel Chambord (ochtend of middag)
Met de auto: 1,5 uur vanuit Parijs (178 km), 55 minuten vanuit Tours (78 km) en 55 minuten vanuit Chenonceau (57 km).
 
Chambord is immens, majestueus én het meest roemrijke van de Franse renaissance kastelen. Om het landgoed te verkennen kunt u kiezen uit diverse opties: te voet, met een rijtuig, in een fluisterbootje of roeibootje op de rivier de Cosson. Het landgoed beschikt ook over 15 km aan fietspaden die u op eigen fiets kunt verkennen of op een rosalie, een fiets voor meerdere personen.
 
Lunch: eten op Chambord of Chenonceau
Op Chenonceau, is de Self Service ideaal voor een snelle maaltijd. Kies voor de Orangerie als u een meer geraffineerde maaltijd wilt.
 
Op Chambord is het Monument Café Chambord prima voor een tussendoortje, terwijl u voor een gastronomische maaltijd terecht kunt bij La Maison d’à Côté  in Montlivault, op 8 km van Chambord.
 
Onderweg, halverwege de twee kastelen, komt u langs chocolaterie Max Vauché in Bracieux, op 18 minuten rijden van Chambord (10 km), waar u voortreffelijke bonbons kunt proeven.
 
Bezoek aan kasteel Chenonceau (ochtend of middag)
Met de auto: op 2 uur en 20 minuten van Parijs (237 km), 35 minuten vanaf Tours (33 km) en 55 minuten vanaf Chambord (57 km).
 
Dit witte kasteel is een embleem van de renaissance.  Het wordt weerspiegeld in het water van de Cher en lijkt wel een fata morgana. Met mooi weer kunt u onder de bogen varen! Hiervoor kunt u een aak huren of u laten rondleiden door de teams van la Bélandre.
 
En vergeet niet een kijkje te nemen in de tuinen, prachtige voorbeelden van de Franse traditie. Bewonder de weelderige bloemperken in de tuin van Diana van Poitiers (oppervlakte 12.000 m²), de tuin van Catharina de Medici, de Groene tuin en de siertuin.  
 
Bezoek een derde kasteel
Rond de dag af met een bezoek aan een derde kasteel. Maak uw keuze uit de volgende selectie.
 
Eind van de dag: terug naar Parijs
De reistijd terug naar Parijs met de auto bedraagt 2 uur en 20 minuten vanaf Chenonceau (237 km) en 1,5 uur vanaf Chambord (178 km). De TGV terug kunt u nemen vanaf het station van Tours dat in 55 minuten te bereiken is vanaf Chambord (78 km) en in 35 minuten vanaf Chenonceau (33 km).