Drie dagen om de Loirekastelen te ontdekken

Drie dagen, dat is ideaal om van de Loirestreek en zijn kastelen te genieten! Het vertrekpunt voor uw route is de stad Amboise. Deze ligt op 2 uur en 10 minuten (226 km) reizen vanaf Parijs en is dus makkelijk te bereiken, bijvoorbeeld met een huurauto. Reist u liever met de trein dan heeft u twee mogelijkheden. De eerste is het traject van Parijs-Austerlitz naar Amboise, reistijd 1 uur en 45 minuten. De tweede is de TGV vanaf Parijs-Montparnasse naar Saint-Pierre-des-Corps (vlakbij Tours), reistijd 1 uur en 15 minuten, of 1 uur en 40 minuten vanaf de luchthaven Parijs-CDG. Vanaf Saint-Pierre-des-Corps kunt u vervolgens een auto huren of verder reizen met een toeristentaxi.
 
Dag 1
 
Ochtend: Koninklijk kasteel Amboise en een wandeling
Het majestueuze koninklijk kasteel Amboise was de koninklijke residentie ten tijde van de Renaissance. Het hooggelegen kasteel en de tuinen kijken uit over de Loire. In de koninklijke appartementen zijn zeer fraaie vertrekken te zien die u niet mag missen, zoals de geweldige raadkamer, de slaapkamer van Hendrik II, en de zitkamer van Lodewijk Filips.  En bezoek vooral ook de kapel Saint-Hubert, de laatste rustplaats van niemand minder dan Leonardo da Vinci. Ook de ramen zijn prachtig. Deze tonen het leven van de Heilige Lodewijk IX.
 
Heeft u na uw rondgang trek gekregen in iets lekkers, dan vindt u dat zeker bij patisserie Bigot, op het plein voor het kasteel.
 
Slenter daarna door de rustige en autovrije straatjes in het centrum of op de kades aan de Loire.

Lunch: eten bij het restaurant van kasteel Clos Lucé
Geniet tussen de middag lekker bij de Auberge Renaissance Le Prieuré, in het park van Kasteel Clos Lucé. Chef-kok Sieur Sausin, expert op het gebied van de historische keuken, heeft hier de leiding.
 
Middag: Kasteel Clos Lucé - Leonardo da Vinci park en Kasteel Langeais
Leonardo de Vinci nam hier zijn intrek op uitnodiging van Frans I. In 1516 kwam hij aan met de Mona Lisa en twee andere meesterwerken. Hij werkte hier tijdens de laatste jaren van zijn leven aan diverse projecten voor de koning en blies er in 1519 zijn laatste adem uit in zijn kamer. De rondgang door het gebouw, de zalen met schaalmodellen en het park geven een goed overzicht van het leven en de overvloed aan talenten van het Renaissancegenie.  

Reis na dit bezoek verder richting Kasteel Langeais, maar stop onderweg even voor een wandelingetje aan de Loire. Dit kunt u het beste doen in Rochecorbon, zo’n 25 minuten vanaf Amboise (21 km). U kunt er zelfs een becommentarieerde rondvaart maken in “Le Saint-Martin de Tours”.
 
Bezoek kasteel Langeais, gelegen op 55 minuten rijden van Amboise (54 km) en op 30 minuten rijden vanaf Rochecorbon (40 km). Het kasteel bestaat uit twee delen, het gedeelte van Lodewijk XI en de toren van graaf Fulco Nerra, de oudste donjon in Frankrijk.
 
Dineren en overnachten in Langeais of in Saint-Patrice
Langeais heeft twee adresjes om te eten en te slapen: restaurant Au Coin des Halles en Bed & Breakfast L’Ange Est Rêveur. Of u kunt 15 minuten verder rijden naar Saint-Patrice (10 km), naar hotel-restaurant Le Château de Rochecotte.
 
Dag 2

Ochtend : Kasteel Villandry
Op 20 minuten van Langeais (12 km) en op 30 minuten van Saint-Patrice (28 km) ligt Kasteel Villandry. Vooral de schitterende tuinen in de Franse stijl maken een bezoek de moeite waard. Beklim het uitzichtpunt om de harmonie tussen tuinen en landgoed het best te kunnen bewonderen.  
 
Lunch: maaltijd in Villandry
U kunt ter plekke eten bij het restaurant van het kasteel, La Doulce Terrasse. Een andere mogelijkheid om de streekproducten te proeven is l’Étape Gourmande.
 
Middag: Kasteel Azay-le-Rideau
De volgende halte is Kasteel Azay-le-Rideau, op 20 minuten van Villandry (11 km). Het staat op z’n eigen eilandje, middenin de rivier de Indre, en zijn gevels uit de eerste Renaissance worden weerspiegeld in het water. Een wandeling door het park en de Geheimentuin (jardin des Secrets) met ouderwetse groenten, bloemen en een vlindertuin zijn onontbeerlijk.
 
En slechts 5 minuten verder met de auto bevindt zich Kasteel de l’Aulée, waar u de wijnen met de AOC-herkomstbenaming Touraine kunt ontdekken.
 
Eind van de dag: Fontevraud via Candes-Saint-Martin
Vertrek richting Fontevraud,  op 40 minuten rijden vanaf Azay-le-Rideau (45 km). 
 
Stop onderweg bij Candes-Saint-Martin, waar de Loire en de Vienne samenkomen. Dit lieflijke plaatsje maakt deel uit van de “Mooiste dorpjes in Frankrijk” en heeft tevens een bezienswaardige kapittelkerk, de Saint-Martin kerk.
 
Dineren en overnachten in Fontevraud of in Montsoreau
Voor het diner zijn er drie heerlijke én bijzondere mogelijkheden. Als eerste is er Le Restaurant, middenin de Abdij van Fontevraud, met een geraffineerde en innovatieve keuken.  In Montsoreau kunt u eten aan boord van een aak, bij restaurant l’Aigue Marine, of in een grot bij restaurant Saut aux Loups.
 
Om te slapen zijn er twee zowel charmante als monumentale opties. De eerste is wederom in de abdij van Fontevraud: Fontevraud L’Hôtel. De tweede is La Marine, in Montsoreau, op 7 minuten afstand van Fontevraud (4 km). Ook Montsoreau mag zich een van de “Mooiste dorpjes in Frankrijk” noemen.
 
Dag 3
Ochtend: Koninklijke abdij van Fontevraud
Als u overnacht heeft in Montsoreau, ga dan weer naar Fontevraud, 7 minuten rijden met de auto (4 km). De indrukwekkende Abdij van Fontevraud was de grootste kloostergemeenschap in Europa. Rij daarna 50 minuten verder naar Brissac (57 km).
 
Lunch: Onderweg eten in een grot
Uw lunch wordt in ieder geval origineel, want hij wordt geserveerd in een grot-restaurant bij Caves de la Genevraie, in Louresse-Rochemenier, 45 minuten rijden vanaf Fontevraud (41 km).
 
Middag: Château de Brissac
Ontdek het hoogste kasteel in Frankrijk: kasteel Brissac, in Klassieke bouwstijl. Het grote romantische park is zeker een wandelingetje waard. Aan het eind van uw bezoek heeft u ook nog de mogelijkheid om de Rosé d’Anjou te proeven, gemaakt van druiven uit de wijngaard van het kasteel.
 
Eind van de dag: terug naar Parijs
Om weer naar Parijs te gaan moet u rekenen op een autorit van 2 uur en 45 minuten vanaf Brissac (310 km). Bent u met de TGV gekomen, dan gaat u eerst met de auto in 20 minuten naar het station van Angers (20 km), daarna is het nog 2 uur met de TGV.