Verborgen schat: De Kapittelzaal van de Abdij van Fontevraud

De Kapittelzaal werd gebouwd onder het abdisschap van Louise van Bourbon en is het hart van het monastieke leven. Hier zijn schitterende muurschilderingen te bezichtigen met scenes uit het lijdensverhaal van Jezus,  alsmede het gebeeldhouwde decor met lage gewelven en een magistrale deur.

De in de 16e eeuw onder Louise en Eleanora van Bourbon gebouwde kapittelzaal nam een centrale rol in in het monastieke leven. Tussen deze vier muren werd dagelijks gepreekt  maar het was ook de ruimte waar administratieve kwesties, de intake van nieuwelingen en de verkiezing van de abdis werden afgehandeld. Eenmaal per week vond hier de « chapitre des coulpes » (het berouw) plaats, een publieke schuldbelijdenis van nonnen die fouten hadden begaan. Daarna kastijden ze zichzelf en riepen het Mea Culpa aan.

Toegang tot de zaal is door een portaal dat fraai is versierd met gebeeldhouwd lofwerk en festons. Aan beide kanten van dit portaal zien we twee dubbele lijsten met verschillende heiligen. De architectonische sierlijkheid van de ruimte wordt nog benadrukt door de muurschilderingen in halve maanvorm die rond 1563 door Thomas Pot, een plaatselijke kunstenaar, zijn toegevoegd. Op de afbeeldingen van de lijdensweg van Jezus herkennen we portretten van de abdissen. Deze latere toevoegingen zijn een eerbetoon aan de vrouwen die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de Abdij. Tijdens de gevangenisperiode deed de zaal dienst als opslagruimte en rechtszaal en werd er niets gedaan om de schilderingen te conserveren. Sedertdien zijn er talloze restauraties uitgevoerd woordoor de zaal zijn voormalige luister hervonden heeft.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.