De Koninklijke Abdij Fontevraud is bewonderenswaardig vanwege zijn geschiedenis maar ook vanwege zijn huidige karakter. Het lot besloot dat Fontevraud anders moest zijn, en dat is het zeker: het is een gemengde abdij onder leiding van abdissen. Dit vrome gebouw is voorzien van innovatieve technologische snufjes en huisvest tegenwoordig een centrum voor moderne kunst, een boetiekhotel en een sterrenrestaurant. En dit alles onder een beleid van duurzame ontwikkeling. Een bezoek aan de Abdij van Fontevraud is daarom een echte ervaring.
De Abdij van Fontevraud heeft eeuwen aan geschiedenis te vertellen; een bolwerk van abdissen dat getransformeerd werd tot strenge gevangenis. Te beginnen met zijn roeping als de ideale stadstaat. Dat ideaal probeert het heden ten dage te belichamen door zijn oude stenen van de laatste technologische en milieubeschermende innovaties te voorzien.
De abdij werd in het jaar 1101 gesticht door Robert d’Arbrissel, een ietwat originele predikant die zijn zinnen en z’n eigenzinnige geloof gezet had op de vallei van Fontevraud. Zonder zich te bekommeren om de normen van die tijd stichtte hij een gemengde abdij onder leiding van een vrouw. Niet onverwacht zorgde dit voor aardig wat ophef onder zijn gelijken. Maar de feministische stap was gezet en de Orde van Fontevraud verspreidde zich door heel Europa en zou geleid worden door een successie van 36 abdissen. De architectuur van Fontevraud was ontworpen voor een tweeledige gemeenschap: de mannen in het Sint Johannesklooster, de vrouwen in het Onze-Lieve-Vrouweklooster. Verder was er het Sint-Lazarusklooster voor zieken en het Sint Magdalenaklooster voor vrouwen die zich uit de wereld wilden terugtrekken. Bij de gratie Gods ontving de Abdij gunsten van de graven van Anjou en dan met name van Hendrik II Plantagenêt en zijn echtgenote Eleonora van Aquitanië, die van Fontevraud een koninklijke necropolis maakte. De religieuze gemeenschap werd zeer verzwakt door de Honderjarige oorlog maar sterkte weer aan in de 15e eeuw onder de leiding van Marie van Bretagne. Met ijzeren vuist ondernam zij grote hervormingen, met de steun van koning Lodewijk XI die de Abdij verwelkomde in de Bourbon dynastie. Iets dat duurde tot aan de Revolutie. Helaas werden de verfraaiingswerkzaamheden van de Bourbon abdissen gedeeltelijk verwoest tijdens de la Fronde opstand. Bij decreet van Keizer Napoléon Bonaparte, getekend in 1804, begon de Abdij een nieuw leven, dit keer als gevangenis. En wel een van de strengste van heel Frankrijk. Dit noodzaakte nieuwe verbouwingen die de monastieke gebouwen transformeerden tot cellen, slaapzalen en werkplaatsen. De gevangenis sloot zijn deuren pas in 1963. In dat jaar begonnen grote restauratiewerkzaamheden die ook nu nog niet voltooid zijn.

De Abdij van Fontevraud maakt sinds 2000 deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO en is tegenwoordig een plek van erfgoed, om te wonen en voor moderne artistieke activiteiten. De oude stenen kregen een nieuw leven dankzij moderne technische en digitale vooruitgang en dankzij de tentoonstellingen, concerten, conferenties, workshops en animaties die er plaatsvinden. Het Sint-Lazarusklooster is tegenwoordig een voortreffelijk hotel-restaurant waar u de bijzondere ervaring van de Abdij kunt voortzetten. Rondom het klooster kunt u zich het leven van de nonnen voorstellen, eten in het sterrenrestaurant, en slapen in de van historie doordrongen gebouwen, genieten van de monastieke stilte als de avond valt; de Abdij van Fontevraud is zijn roeping als ideale Stadstaat niet vergeten.
Onmisbaar

De koninklijke necropolis

De Abdij van Fontevraud werd na de dood van Hendrik II, koning van Engeland, een koninklijke necropolis en kreeg de bijnaam «le Saint-Denis des Plantagenêt». Sindsdien rusten de Plantagenêts hier in vrede, in het hart van de indrukwekkende Abdijkerk.
Lees verder
Verborgen schat

De Kapittelzaal

De Kapittelzaal werd gebouwd onder het abdisschap van Louise van Bourbon en is het hart van het monastieke leven.
Lees verder
Bijzonder

Een revolutionaire stookkamer

Een geschiedenis van bijna duizend jaar heeft de Abdij van een wijsheid gegeven die zich in onze tijd uit in de duurzame ontwikkelingsprojecten.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

ABBAYE ROYALE DE FONTEVRAUD

Abbaye Royale de Fontevraud
place des plantagenêts
49590, FONTEVRAUD-L'ABBAYE
France
Fiets WelkomDe Loire op de FietsVignobles et Découvertes
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
De Abdij van Fontevraud ligt op 16 km afstand van het station van Saumur, er is een directe busverbinding. Saumur is per trein te bereiken vanaf station Montparnasse in Parijs, via Tours of Angers, reistijd 2 uur en 20 minuten. De reistijd met de auto via de snelwegen bedraagt 3 uur vanuit Parijs en 4 uur vanuit Bordeaux.

Routebeschrijving