Verborgen schat: Gevangeniskunst

De stenen van de donjon dragen de getuigenissen van hen die hier gedwongen tijd doorbrachten toen het in gebruik was als staatsgevangenis. Er zijn fresco’s van Ludovic Sforza en graffiti op de muren van de toren, men bekijkt tegelijkertijd archieven en een hele aparte kunstvorm: gevangeniskunst.

De donjon van de koningsstad is een reus van onwrikbare stenen die zijn onverbiddelijke aanwezigheid boven de ommuring uit verkondigt. Het 36 meter hoge militaire bolwerk deed tussen de 15e en de 18e eeuwen dienst als staatsgevangenis waar talloze politieke personages werden vastgehouden.

Tussen de gerenommeerde gevangenen bevond zich de Hertog van Milaan Ludovic Sforza die in de vier jaar die hij hier doorbracht onuitwisbare aandenkens heeft achtergelaten. Dankzij de gunsten die hij door zijn positie genoot mocht hij bezoek ontvangen in z’n verwarmde cel, buiten de stadsmuren wandelen en, bovenal, de benodigdheden ontvangen om zich aan zijn passie voor schilderen over te geven. Zo heeft hij tijdens zijn gevangenschap de muren en het gewelfde plafond van zijn cel beschilderd. Zijn werk is nu gerestaureerd en men kan op de westelijke muur nog steeds zijn schrift lezen: « celui qui n’est pas content » (hij die niet gelukkig is).

In de muren krassen is een gevangenistraditie waarvan het bewijs in veelvoud te zien is in de graffitizaal. De stenen tonen namen en woorden in diverse talen alsmede religieuze symbolen en wapenschilden. Ook is er een fries gevonden die over de vier muren van de zaal is gegroefd. Het werk toont dertien personages in wapenuitrusting en is waarschijnlijk door een enkele gevange gemaakt. De graffiti hebben uiteraard grote waarde voor de getuigenissen die ze uitbeelden maar ze zijn ook een aparte kunstvorm: ondergrondsekunst.
 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.