Onmisbaar: De Koningsstad

De koningsstad Loches is een in Frankrijk uniek historisch gebouwencomplex dat in de loop van vijf eeuwen gebouwd is. U doorloopt een enorme ommuurd terrein waarbinnen belangrijke architectonische juweeltjes staan, van de ontzagwekkende donjon tot het koninklijk verblijf en de kapittelkerk.
 
Juist doordat het geen kasteel is onderscheidt Loches zich van andere kastelen; Loches is een koningsstad. Het pantser van 2 Km ommuring beschermd de gebouwen die de stadstaat omvat. Het feit dat deze XIIe eeuwse muren bijna geheel bewaard gebleven zijn maakt het een van de zeldzaamste middeleeuwse stadjes in Frankrijk.
 
Men komt binnen via de XIe eeuwse Koninklijke Poort. De monumentale hoofdtoren bevindt zich aan de zuidelijke kant van de stadsmuren met in de nabijheid de bijtorens, versterkingswerken en het zogenaamde ‘gouverneursverblijf’. Aan zijn voeten ligt een door de middeleeuwen geïnspireerde tuin. Aan het andere uiteinde bevinden zich de koninklijke gebouwen die bestaan uit een wachttoren en het aangebouwde hoofdgebouw van twee verdiepingen. Hier vinden we ook de in opdracht van Anne van Bretagne gebouwde prachtige huiskapel.
 
De schitterende Romaanse kapittelkerk Saint-Ours ligt dichtbij het koninklijk gebouw. De kerk heeft twee puntige koepels en is versierd met kleurrijk beeldhouwwerk. Hij herbergt het sublieme alabaster praalgraf van Agnès Sorel, wiens herinnering zo voor eeuwig in de koningsstad gegroefd blijft.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.