Bijzonder: De Dames van Loches

Dit indrukwekkende kasteel met z’n hart van steen wordt wat verzacht door de aanwezigheid van drie vrouwen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis: Jeanne d’Arc, Agnès Sorel en Anna van Bretagne. Elk heeft in Loches een aandenken achtergelaten dat zorgvuldig bewaard wordt.
 
Het bezoek aan de koningsstad Loches van Jeanne d’Arc is doorslaggevend geweest in de geschiedenis van Frankrijk. Het leidde tot de troonbestijging van koning Karel VII. De kroonprins ontmoette de Maagd van Orléans in de Grote Zaal nadat zij Orléans van de Engelsen bevrijd had. Ze smeekte hem naar Reims te gaan en zich daar te laten bekronen, hij beantwoordde haar smeekbede en werd dus de nieuwe koning van Frankrijk.

Als koning werd hij weleens lichtzinnig genoemd maar zijn hart was vergeven aan een van zijn favorieten, Agnès Sorel. Haar legendarische schoonheid en intelligentie hadden enorme invloed op de koning, zij werd de eerste erkende maîtresse van de koning en kon daarom met de koning in Loches wonen. Twee doeken in de Agnès Sorel zaal, waaronder het beroemde Vierge à l’enfant, illustreren de nagedachtenis aan deze elegante vrouw.  Haar tombe, een schitterend gebeeldhouwd praalgraf, is in de collegiale kerk Saint-Ours te zien.
 
De eerste van de drie dames van Loches belichaamde de oorlog, de tweede schoonheid en de derde, Anna van Bretagne, wijsheid en stoutmoedigheid. Anna van Bretagne werd tot tweemaal toe koningin van Frankrijk en bracht lange periodes door op het kasteel. Rond 1500 liet ze de huiskapel bouwen. Deze kleine kapel is rijkelijk versierd met Bretons hermelijnen en is een waar meesterwerk van flamboyante gotiek.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.