De Koningsstad Loches is zowel imposant als fascinerend en is een belangrijk voorbeeld van militaire architectuur. Meer dan duizend jaar geschiedenis zijn in de enorme stenen gegraveerd. Stenen die bescherming en onderdak boden aan menig illuster persoon, en die getuige waren van talloze fascinerende taferelen. Het kasteel heeft net zoveel persoonlijkheden als markante gebeurtenissen voorbij zien komen; van ridders tot edelvrouwen via de Franse koningen. Stap door de Porte Royale en laat u de heldendichten vertellen.
In het aanzicht van het kolossale monument lijkt men terug te gaan in de tijd. Naar een tijd waarin het zwaard rechtsprak, de koning macht had en vrouwen invloed uitoefenden. Dit meesterwerk van militaire bouwkunst was getuige van de dynamische bedrijvigheid van de Renaissance. De koningsstad Loches behoort tot de meest imposante monumenten in de Loirestreek.

De geschiedenis van Loches begon rond het jaar duizend toen de strijdlustige graaf van Anjou, Fulco IV (bijgenaamd de Norse), op een rots een donjon van 36 meter hoogte liet bouwen. Door deze strategische positie kon men het minste gevaar aan zien komen en dus woonde de graaf hier zelf wanneer hij in de regio was. In de loop van de tijd werd de defensieve functie verstrekt met wallen, torens, mezekooien en schietgaten. De donjon van Loches is tegenwoordig een van de best bewaarde gebouwen uit het Romaanse tijdperk.

Richard Leeuwenhart en Filips II van Frankrijk vochten hier aan het eind van de XIIe eeuw, waarna koning Lodewijk IX in 1249 koninklijke stadstatus verleende aan Loches. In de XIVe eeuw werd onder hertog Lodewijk van Anjou een eerste hoofdgebouw gebouwd, de oude wachttoren bleef echter staan en droeg vanaf dat moment de naam Agnès Soreltoren. De littekens van zijn defensieve rol, uiteraard noodzakelijk in tijden van oorlog, zijn nog steeds zichtbaar in het gebouw.

In het hoofdgebouw vond de ontmoeting tussen Jeanne d’Arc en Karel VII plaats waarin Jeanne hem ervan overtuigde naar Reims te gaan om zich te laten bekronen. De koning huisde er ook zijn geliefdes, waaronder de schone dame Agnès Sorel wiens graf te zien is in de collegiale kerk Saint-Ours die tussen de 11e en 12e eeuw binnen de ommuring was gebouwd. Dit gebouw blijft een prachtig voorbeeld van de Romaanse kunst, zijn kleurrijke portaal toont gebeeldhouwde personages en dieren uit de middeleeuwse artistieke verbeelding.

Aan het einde van de honderjarige oorlog liet Lodewijk  XI de koninklijke burcht ombouwen tot staatsgevangenis. De ijzeren kooien huisden hooggeplaatste politieke gevangenen waaronder Jan II van Alençon, Philippe de Commynes, kardinaal Jean Balue en Ludovic Sforza.

In de 15e eeuw breidden Karel VIII en daarna Lodewijk XII het hoofdgebouw verder uit met een tweede gebouw waarin de Renaissance stijl al te herkennen is. Deze koningen waren beiden gehuwd met Anna van Bretagne die eveneens haar sporen achterliet in de vorm van een huiskapel in de flamboyante gotische stijl. De gebouwen zijn alle voor het publiek geopend; ga door de Koninklijke Poort en door de middeleeuwse tuinen om van de een naar de ander te gaan en beleef zo bijna duizend jaar geschiedenis.
Onmisbaar

De Koningsstad

De koningsstad Loches is een in Frankrijk uniek historisch gebouwencomplex dat in de loop van vijf eeuwen gebouwd is.
Lees verder
Verborgen schat

Gevangeniskunst

De stenen van de donjon dragen de getuigenissen van hen die hier gedwongen tijd doorbrachten toen het in gebruik was als staatsgevangenis
Lees verder
Bijzonder

De Dames van Loches

Dit indrukwekkende kasteel met z’n hart van steen wordt wat verzacht door de aanwezigheid van drie vrouwen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis: Jeanne d’Arc, Agnès Sorel en Anna van Bretagne.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CITE ROYALE DE LOCHES

5 place Charles VII
37600, LOCHES
France
Ouvert en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 10.5€ /  per persoon
Fiets WelkomDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sites
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Loches ligt op zo’n 50 minuten van de stations van Tours en van Saint-Pierre-des-Corps. Deze zijn beide in een uur te bereiken vanaf station Montparnasse in Parijs. Bussen en een TER stoptrein brengen u binnen een uur naar Loches. Met de auto bereikt u de koningsstad via de snelwegen A10 en A85. De luchthaven van Tours heeft verbindingen met Portugal, Ierland, Groot-Brittannië en Marokko.

 

Routebeschrijving