Droomterrassen, met het hoofd in de wolken

“Wow!” Misschien laat u zich dit ontglippen u als u het uitzicht vanaf de terrassen van het Kasteel van Montsoreau ontdekt. Houd even stil op 35 meter hoogte om het prachtige landschap dat zich voor u uitstrekt, te bewonderen. U kijkt uit over de toppen van het kasteel, een meeuw scheert langszij, een boot vaart over het heldere water, een wit zandstrandje lokt u, wijngaarden strekken zich uit over de helling en aan de voet van het kasteel wordt de Vienne één met de Loire.

Aan het einde van de 19e eeuw was het kasteel een ruïne. In de jaren 1920 werd een reddingsactie op touw gezet door de Departementale Raad van de Maine-et-Loire. Het architectenkorps “bâtiments de France” gaf leiding aan een gigantische restauratiecampagne van meer dan twintig jaar om het kasteel van de ondergang te redden. Hiermee kreeg deze parel van renaissance-architectuur zijn hele pracht en praal weer terug. De dakpaviljoens zijn niet in oude staat hersteld, maar hebben her en der plaats gelaten aan panoramische terrassen.
Na het bezoek aan het museum kan het terras op het dak van het kasteel bezocht worden.  Op 35 meter hoogte biedt het een uitzicht van 360° over het landschap. Aan de horizon zien we het nabijgelegen kasteel van Saumur, de troglodietenwoningen en de pittoreske straatjes van het dorp. Ook zien we nog duidelijk de loop van het Loirewater rond het kasteel, in de tijd dat de rivier rondom het kasteel stroomde.
Een tweede, lager gelegen panoramisch terras, op het dak van de vroegere keukens van het kasteel, is omgebouwd in rooftop voor het restaurant van het museum. In de zomer komen bezoekers hier graag het machtige schouwspel van de zonsondergang bewonderen, nippend aan een glaasje natuurlijke wijn.