Art & language, een conceptueel avontuur

De internationaal bekende Philippe Méaille collectie omvat unieke kunstwerken van het collectief Art & Language, dat de aanzet gaf tot de Conceptuele Kunst. De kunstwerken, in de vorm van installaties, video’s en beeldhouwwerken, kunnen ontdekt worden in het monumentale decor van een Loire-kasteel dat omgetoverd is tot museum voor hedendaagse kunst.


Het Kasteel van Montsoreau-Museum voor hedendaagse kunst herbergt in een ruimte van 2500 m² een uitzonderlijke collectie hedendaagse kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken van Art & Language, een belangrijk kunstenaarscollectief uit de tweede helft van de 20e eeuw.
In een minimalistische, zuivere scenografie, in een overweldigend gebouw met grandioze ruimtes, laten de kunstwerken de opkomst van een nieuwe kunstbeweging zien, die van de Conceptuele Kunst, in 1965 ontstaan in Engeland dankzij de groep Art & Language. De collectie laat zien in hoeverre het avontuur van dit collectief ook een collectief avontuur is. Participatieve kunstwerken, de eerste in de kunstgeschiedenis, bieden de bezoekers de kans deel te nemen aan een onbelemmerde, eindeloze discussie over Kunst en de wereld, die vijftig jaar geleden in gang gezet werd en voorbestemd is om nog lang voort te duren. Het kasteel, dat zowel internationaal bekende werken toont, zoals Mirror Piece en The Air-Conditioning Show, als meer intieme werken, knoopt weer aan met zijn eerste roeping, namelijk een plek te zijn waar kunstenaars uit de hele wereld worden ontvangen.
Via de bezichtiging van de permanente collectie kunnen bezoekers ook terugkeren naar de oorsprong van de Hedendaagse Kunst, eind jaren 60, toen de avant-gardistische werken van Art & Language de breuk met de Moderne kunst in gang zetten en de doorbraak van de Hedendaagse Kunst mogelijk maakten. In samenspraak met Picasso, Courbet, Manet en Jackson Pollock zijn de werken van Art & Language het symbool van een tegencultuur, die breekt met de codes van het Modernisme.