Het kasteel van Montsoreau, dat als enige Loire-kasteel in de rivierbedding is gebouwd, is het modernste en meest hedendaagse van alle Loire-kastelen. Het was het eerste renaissancekasteel van Frankrijk en liet de opkomst van nieuwe artistieke en architectonische uitingen zien. Tegenwoordig is het kasteel van Montsoreau een museum voor hedendaagse kunst, waar unieke werken getoond worden die een goed beeld geven van de levendigheid van de artistieke creatie van nu.
In de rivierbedding,  aan de samenvloeiing van de Vienne en de Loire waar de energie van de twee rivieren zich mengt, is de rots van Montsoreau een mythische plek, die vaak als magisch bestempeld wordt. Hier verhieven zich om beurten drie belangrijke gebouwen: een Gallo-Romeinse villa, een fort en een Loire-kasteel. In de loop der tijd is het uitgegroeid tot een plek van nieuwe cultuurvormen en innovatie, met een grote uitstraling.
De villa van Rest-sous-Montsoreau, in de Gallo-Romeinse tijd aangelegd op de rots van Montsoreau, was een weelderig complex, dat bewoond werd door kanunniken van Saint-Martin-de-Tours. Er wordt trouwens gezegd dat Keizer Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, in 832 toevlucht zocht in het “kasteel van Rest” om te ontsnappen aan de strenge winter.
In de 10e eeuw liet Odo I hier een militair fort bouwen dat zich hoog boven de rots verhief. Ook dit tweede gebouw werd tot over de grenzen van de Anjou bekend. Het fort van Montsoreau speelde een belangrijke rol in de machtsstrijd tussen Hendrik II Plantagenet en Stefanus van Blois, koning van Engeland. Bij wijze van politieke daad bouwden de vijanden van de koning van Engeland een perfecte kopie van het fort van Montsoreau aan de overzijde van het Kanaal en noemden het Mountsorrel.
Het fort werd aangekocht en vervolgens met de grond gelijkgemaakt door Jean II van Chambes en liet plaats aan een derde gebouw, een Loire-kasteel, dat een uitzonderlijk lot beschoren was. Jean II van Chambes, privéraadgever van koning Karel VII en op het toppunt van zijn roem, koos de rots van Montsoreau uit om er het allereerste kasteel in renaissancestijl in Frankrijk te bouwen. In de 19e eeuw bezorgden kunstenaars Montsoreau definitief wereldwijde bekendheid. De Romantici die in de 19e eeuw de Val de Loire afstruinden, waren gefascineerd door de esthetiek die uitging van deze grandioze architectuur. Op zoek naar inspiratie kwamen velen van hen een grote tocht maken en zakten de Loire af van Orléans naar Saint-Nazaire. Beroemde kunstenaars als William Turner, Auguste Rodin en Gustave Flaubert droegen samen met Alexandre Dumas bij aan de verbeelding die dit kasteel omhult.
Philippe Méaille, een gepassioneerde verzamelaar, werd in 2015 eigenaar van kasteel Montsoreau, door ondertekening van een pachtovereenkomst van 25 jaar. Hij stichtte het Kasteel van Montsoreau – Museum voor hedendaagse kunst, waarin hij zijn collectie Conceptuele Kunst vertoont. Deze proeftuin van moderne creatie, deze duizendjarige plek die kosmopolitisme, culturele uitwisselingen en de bloei van het Humanisme illustreert, blijft ons ook vandaag de dag nog keer op keer verrassen. Het kasteel en zijn monumentale zalen leven op het ritme van exposities, concerten, lezingen en voorstellingen, die zowel binnen als in de tuinen plaatshebben. De daken van het kasteel bieden een adembenemend uitzicht over de Loire, de rivier van het licht, precies daar waar Gargantua leerde zwemmen, aan de voet van het kasteel. Vanaf de terrassen is het genieten van een prachtig uitzicht over de tuinen, de bijgebouwen met het museumrestaurant met dakterras waar het heerlijk toeven is en waar je gewiegd wordt door het gezang van de Loire-sternen, en de boekwinkel met een brede selectie aan boeken en kunstvoorwerpen.
Incontournable

Art & language, een conceptueel avontuur

De internationaal bekende Philippe Méaille collectie omvat unieke kunstwerken van het collectief Art & Language, dat de aanzet gaf tot de Conceptuele Kunst. De kunstwerken, in de vorm van installaties, video’s en beeldhouwwerken, kunnen ontdekt worden in het monumentale decor van een Loire-kasteel dat omgetoverd is tot museum voor hedendaagse kunst.
Lees verder
Trésor caché

Droomterrassen, met het hoofd in de wolken

“Wow!” Misschien laat u zich dit ontglippen u als u het uitzicht vanaf de terrassen van het Kasteel van Montsoreau ontdekt. Houd even stil op 35 meter hoogte om het prachtige landschap dat zich voor u uitstrekt, te bewonderen. U kijkt uit over de toppen van het kasteel, een meeuw scheert langszij, een boot vaart over het heldere water, een wit zandstrandje lokt u, wijngaarden strekken zich uit over de helling en aan de voet van het kasteel wordt de Vienne één met de Loire.
Lees verder
Insolite

Een diamant die opwelt uit het water

Het verhaal gaat dat Jean II van Chambes tijdens één van zijn missies in Venetië in verrukking werd gebracht door de weelderige paleizen langs het Canal Grande en daarop het krankzinnige idee opvatte om een kasteel te laten bouwen in de bedding van de Loire. Nog nooit eerder was een dergelijk project uitgevoerd en nadien zou dit ook nooit meer gebeuren.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE MONTSOREAU, MUSEE D'ART CONTEMPORAIN

Passage du Marquis de Geoffre
49730, MONTSOREAU
France
Fiets WelkomDe Loire op de FietsVignobles et Découvertes
Online reserveren
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:

Routebeschrijving