Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Musea : alles over wijn en wijngaard

In het Musée du Vignoble Nantais (Wijngaardmuseum van Nantes), het Musée de la Vigne et du Vin d’Anjou (Wijn en Wijngaardmuseum van Anjou), en tijdens een bezoek aan de wijnkelders van Monmousseau duikt u in het hart van de geschiedenis van de wijngaarden en kastelen. Deze leuke bezienswaardigheden zijn zowel voor volwassenen als voor kinderen interessant. Voor kinderen zijn er zelfs routes speciaal voor hun leeftijdsgroep. Hier leert u alles over de verschillende technieken die gebruikt worden bij het maken van wijn.
 

Le Musée du Vignoble Nantais 


In Pallet, in het Wijngaard Museum van de regio Nantes, worden de geheimen van de wijngaard aan de hand van enorme hoeveelheid voorwerpen blootgelegd. Hier vindt u alles over de streek en de know-how van de wijnbouwers door de loop der eeuwen.  De voorwerpen volgen de cyclus van de wijn, vanaf het aanplanten van de wijnrank tot aan het drinken van de wijn.

U vindt hier, in het Conservatoire des cépages (Druivensoorten Conservatorium),  alles over de geschiedenis van het landschap, de bodem en de wijngaarden rond Nantes waar een vijtiental druivensoorten groeien, van oude soorten (Noah, Berligou, Othello...) tot meer recente soorten die hier door de wijnboeren geteeld en tot wijn verwerkt worden.

Kinderen kunnen, aan het stuur van een mini-tractor, op speelse wijze een idee krijgen van het vak van wijnbouwer. 

Voor meer informatie over het musée du Vignoble Nantais
 

Le Musée de la Vigne et du Vin d’Anjou    


De wereld van de wijnrank wordt ook perfect weegegeven in het Wijn en Wijngaard Museum van Anjou (in Saint-Lambert-du-Lattay).

Hier staat het werk van de wijnbouwer centraal en wordt een rondgang aan hun gewijd : « Des outils et des hommes » (Mannen en gereedschap). Dit verteld u alles over hun expertise aan de hand van opnames waarin zij hierover vertellen en die u via de geluidsinstallaties kunt horen.

Ook wordt alles onthuld over de geschiedenis van de streek, de vaten, en de persen die nodig zijn voor het maken van de wijn. Er is tevens een rondleiding voor kinderen : “Les clefs du musée” (de sleutels van het museum). Een interessant museum waar in de loop van het jaar diverse activiteiten zijn, zoals theatrale rondleidingen en concerten met proeferij.

Meer over het Musée de la Vigne et du Vin d'Anjou
 

Rondgangscircuit in de kelders van Monmousseau, waar wijn, kunst en geschiedenis verbonden zijn

 
Op enkele minuten afstand van Chenonceau vindt u de Wijnkelders van Monmousseau, waar de kennis voor hun geweldige licht-mousserende wijnen al 130 jaar wordt doorgegeven. Er is lef voor nodig om de 15 km aan ondergrondse gangen in te gaan. Het circuit bestaat uit drie fasen : geniet eerst van het buitengewone uitzicht op de hellingen aan de Cher, daarna gaat u naar binnen en loopt door 450 meter aan ondergrondse galerijen voorzien van prachtige artistieke verlichting, muziek en muurschilderingen voor een ongewoon beeld van de Loirekastelen. De route volgt de geschiedenis en de oorsprong van de witte tuffeau kalksteen, die gebruikt werd bij de bouw van de kastelen. Aan het eind wordt u ingewijd in de geheimen van de heerlijke licht-mousserende wijn waarop de eeuwenoude reputatie van Monmousseau gevestigd is.