Kastelen en wijngaarden

 

Wijntoerisme en het bezichtigen van erfgoed gaan hand in hand. Talloze châteaux hebben hun eigen wijngaard, zoals die van Brissac, Brézé, Valmer, Nitray, Fontenay en Chenonceau. Ga kijken bij deze prestigieuze landgoederen, waar wijn deel uitmaakt van de cultuur.
 

Wijnbouwdomeinen van de Châteaux van Brissac en Brézé


Het château de Brissac, het hoogste kasteel van Frankrijk, met zijn weelderige interieur, wordt letterlijk omringd door wijngaarden. Bezoeken hebben de kans de verrukkelijke AOC benamingen te proberen : de rode Anjou Villages Brissac, de Rosé d’Anjou en Rosé de Loire rosés.

Iets verder vindt u het château de Brézé, dat ook de diepste droge slotgracht van Europa heeft. Maar het verschuilt ook een gigantische ondergrondse galerij, waar de wijnpersen en kelders te vinden zijn. En de wijn kunt u aan het einde van uw bezoek ook proeven ! Het ontbreekt niet aan keuze : Cabernet de Saumur, Coteaux de Saumur, Crémant de Loire, Saumur Blanc, Saumur Brut en Saumur Rouge.

Ook op het kasteel van Montreuil-Bellay wordt wijn gemaakt van de eigen oogst, ontwikkelt en gerijpt in de uit de XVe eeuw daterende kelders.


De wijnen van de châteaux van Valmer, Nitray, Fontenay en Chenonceau


Hoogwaardige wijn wordt ook geproduceerd in het château van Château van Valmer, waaronder Touraine Rosé en Vouvray, zowel droog als halfdroog en zoet. Het park en de tuinen spreiden zich uit op de hellingen en kijken uit over de Brenne, een van de vele zijrivieren van de Loire.

In het dal van de rivier de Cher ligt het Château van Nitray, met een geweldige Renaissance architectuur, een enorm park in de Engelse stijl, een wijngaard uit de XVe eeuw alsmede een Wijn en Wijngaardmuseum !  Verken de wijnkelders en zie hoe hier de flessen op de ouderwetse manier afgevuld worden, daarna kunt u uiteraard ook de witte en rode wijnen en de rosés van de AOC herkomstbenaming Touraine proeven.

Ontdek, tussen Chenonceau en Amboise, het Château van Fontenay, omgeven door 12 hectare wijngaarden. De wijnen van dit domein, witte en rode wijn en rosé, zijn het proeven waard. En als u een idee wilt krijgen van het leven van een kasteelheer of vrouwe dan kan dat hier, het domein heeft vier Bed & Breakfast kamers.

Ten slotte, een bezoekje aan het Château van Chenonceau, waar de wijnen van de benaming  Touraine­-Chenonceaux in de kelder van Père Auguste gevinifiëerd worden. De historische wijngaard van 42 hectare, gelegen tussen het dorpje Civray de Touraine en het prachtige château, produceert witte en rode wijnen.