Loirewijn en spijs combineren

Wanneer de wijnen van de Loirevallei de heerlijke Loire streekproducten ontmoeten ontstaat er alchemie. Behalve kleuren (wit, rosé, rood), het voorkomen (stille of mousserende wijnen) en de smaken (droge, halfdroge, zoete, zachte en likeurwijnen) beloven de wijnen bijzondere momenten in goed gezelschap. Elke wijn kan een bepaalde schotel goed tot z’n recht laten komen, of het nu vlees is of vis. En dit geldt voor alles tot aan de (geiten!) kaas en het nagerecht toe... U krijgt hier een idee van de mogelijkheden om de wijn en het gerecht te combineren.
 

Welke Loirewijnen bij vis en bij vlees ?


De witte wijnen van de Loirevallei gaan goed samen met vis. En dan vooral de vis uit de Loire ! Probeer het met een glas witte Chinon, Sancerre of Savennières met een snoekbaars in boter, of een door de bloem gehaalde baarsfilet.

De jonge Muscadet, gekoeld, is een ideale combinatie met oesters. Witte wijnen gaan ook goed samen met wit vlees.

Er is, om van rood vlees te genieten, gegrild, een ribstuk of wild in een saus, niets beter dan een rode wijn, zoals een Touraine of een Saint-Nicolas de Bourgueil. De Anjou village is heerlijk bij rood of bij vlees in een saus (tournedos Rossini, gestoofde kalfsschenkel...).
 

Wijnen, kazen en nagerechten combineren


De Loirevallei staat niet alleen bekend om z’n wijnen maar ook om z’n voortreffelijke geitenkaas. Twee producten die uitstekend samengaan.

Proef, van de geitenkazen uit het Loiregebied, de beroemde Sainte-Maure de Touraine, met, naar smaak, een glas droge witte Touraine of een lichte rode zoals Chinon of Bourgueil.

Bij het eten van de geitenkaas van Selles-sur-Cher of die van Pouligny Saint-Pierre kunt u het beste kiezen voor een droge witte wijn zoals Sancerre, Chinon, Valençay of Pouilly-Fumé.

En als een geitenkaas een wijn uit dezelfde streek ontmoet maakt dat voor een perfecte combinatie ! Dit is bijvoorbeeld het geval voor Valençay en de gelijknamige wijn, of van de Chavignol geitenkaasjes en de (witte) Sancerre. Unieke smaakervaringen.

Een aantal witte Loirevalleiwijnen passen goed bij nagerechten, maar een glas Coteau du Layon of een zoete (en zelfs licht mousserende) Vouvray passen er zelfs voorbeeldig bij !

Wat de mousserende wijnen van de Loire betreft, deze zijn perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden, maar ook heerlijk bij nagerechten op basis van brioche, biscuit, ijs en sorbets.

Ontdek de restaurants van het Loiredal