Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

De wijngaarden tussen Touraine en Orléans

Er zijn, naast de wijngaarden met de herkomstbenaming Touraine, nog veel meer wijngaarden te ontdekken : Chinon, Vouvray, Saint­-Nicolas de Bourgueil,  Bourgueil, Montlouis­-sur­-Loire, Cheverny, Cour­-Cheverny, Valençay, Orléans, Orléans-Cléry en Coteaux du Giennois.
 

Wijnen uit Bourgueil, St Nicolas de Bourgueil en Chinon : rode wijn en rosé


De wijngaarden van Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil strekken zich uit over zo’n 2400 hectare op de rechteroever van de Loire. Er worden hier uitmuntende rode wijn en rosé geproduceerd, alle van de Cabernet Franc druif (en in mindere mate van de Cabernet Sauvignon druif). U kunt ze allemaal ontdekken in het Maison des vins van Bourgueil.

De volbloedige, levendige wijnen van St Nicolas de Bourgueil zijn gerenommeerd voor hun soepelheid en verfijning.

De wijnen van Chinon daarentegen zijn vol en rond in de mond, soepel en aangenaam maar ook rijk en evenwichtig. Ze worden hoger op de heuvels aan de Loire en de Vienne geproduceerd.
Chinon is ook een trotse middeleeuwse stad die gedomineerd wordt door z’n majestueuze Koninklijke Burcht, een voormalige plaats van vermaak voor talloze koningen en prinsen. U wordt er uitgenodigd een reis door de geschiedenis te maken dankzij de zeer moderne museografische uitvoering. Vlakbij vindt u er ook het Château van Langeais, een elegante residentie uit de periode tussen de middeleeuwen en de Renaissance, alsmede het charmante dorpje Candes-­Saint­-Martin, een van de « Plus Beaux Villages de France » (mooiste dorpjes van Frankrijk), daar waar de Loire en de Vienne samenkomen.
 

De wijnen van Vouvray en Montlouis-sur-Loire : witte wijnen


In Vouvray en in Montlouis-sur-Loire, tussen de Loire, de Brenne en de Cher, is de eer aan de witte wijnen, zowel droge, half-droge, zoete, bruisende en likeurwijn. De wijnen worden alle gemaakt van de Chenin druif, één van de beste witte druiven van Frankrijk en de wereld, die uitmuntende witte wijnen kan produceren. De grotwoningen en wijnkelders zijn voor het publiek geopend, ontdek hier de verbazingwekkende geschiedenis van het tuffeau kalksteen waar veel indrukwekkende monumenten van gebouwd zijn. En u kunt ze proberen in de wijnkelders van de Producteurs van Montlouis-sur-Loire !

De wijnen van Vouvray liggen grotendeels in de grottengalerijen, zoals u in mei tijdens het Troglovinum evenement kunt zien. Tweederde van de productie is licht mousserende wijnen. Deze kunnen lange tijd bewaard worden (10 jaar, of zelfs langer). Neem ook een kijkje bij het Château van Amboise met het weergaloze panoramisch uitzicht over de Loire, of het Château van Bourdaisière in Montlouis-sur-Loire met z’n park en tuinen, of maak een tussenstop in het hotel van het château.
 

Coteaux du Giennois en de wijngaarden van Valençay : rode wijn, rosé en witte wijn


Op de oevers van de Loire bieden de Coteaux du Giennois lichte en fruitige wijnen. Zowel rood als wit en rosé. Gien, rijk aan geschiedenis en opmerkelijke gebouwen, beloofd een interessante wandeling, met thematische rondleidingen en artistieke workshops (mozaïek, aardewerk beschilderen, etc.).

Net als de wijngaarden van Valençay, niet ver van Berry, Touraine en la Sologne.  De rode wijn, die doet denken aan rood fruit en kruiden, wordt, net als de rosés, gemaakt van Gamay, Pinot Noir en Côt druiven. Deze laatste is perfect om te drinken bij de gelijknamige geitenkaas. Maak het meeste van uw uitstapje en ontdek ook het iconische Château de Valençay, en dat van Talleyrand.
 

De Loirewijnen van Cheverny en Cour-Cheverny, Orléans en Orléans-Cléry


De herkomstbenaming Cheverny produceert fijne en fruitige wijnen, zowel wit als rood en rosé. De meeste worden gemaakt met verschilende druivensoorten : Gamay en Pinot Noir voor de rode wijn en de rosés, en Sauvignon, Chardonnay en Menu Pineau voor de witte wijn.

De wijnen van Cour-Cheverny zijn uitsluitend wit en droog en het product van één druivensoort, de Romorantin, waarvoor de herkomstbenaming Cour-Cheverny de exclusiviteit waarborgt. Deze druif werd, in 1519, door François de 1e geïntroduceerd en gepland bij het Château van Romorantin, waar zijn moeder Louise de Savoie woonde.

Beide wijnen kunt u proeven bij het Maison des vins dat bij de ingang van het château van Cheverny te vinden is !

Ook Orléans heeft zijn wijngaarden op de oevers van de Loire, waar lichte en dorstlessende wijnen geproduceerd worden. De belangrijkste druivensoort voor z’n rode wijn en rosés is de Pinot Meunier, en voor de witte de Chardonnay.

Vlakbij de basiliek van Cléry-Saint-André, bieden de wijngaarden van Orléans-­Cléry rode wijnen die uitsluitend van de Cabernet Franc druif gemaakt zijn.