De Loirvallei

 

Voor een geslaagde vakantie midden tussen de wijngaarden kunt u vetrouwen op de plaatsen die het keurmerk Vignobles  & Découvertes (Wijngaarden & Ontdekkingen) dragen. Zij bieden een assortiment aan wijnkelders waar rondleidingen met proeferij geboden worden maar ook ontdekkingsactiviteiten, overnachtingen en restaurants waar wijn en spijs goed combineren, culturele lokaties en evenementen rond wijn en plaatselijk erfgoed.

De Loirvallei, niet echt Touraine en niet echt in de Vendôme, staat op zichzelf, binnen de grenzen van drie departementen. Dit landelijke gebied in de heuvels tussen Tours, Le Mans en Angers, erkend als Pays d’Art et d’Histoire (Kunst en Geschiedenisgebied), herbergt talloze grotten, een prachtig bos en fraai erfgoed.
 

Een landelijk dal tussen bos en landhuizen


In het geboortehuis van de dichter Pierre de Ronsard, het Manoir de La Possonnière, bent u nog steeds in het departement Loir-et-Cher. Terwijl u, vlak ernaast, in Poncé­-sur-Le­-Loir, al in het departement Sarthe bent. In dit Kleine Karakteristieke Stadje (Petite Cité de Caractère) vindt u overal grotwoningen. Z’n Renaissance château, met tuinen in de Franse stijl, heeft een schitterende trap en geraffinneerd gebeeldhouwde plafondpanelen.

Door de Loir verder naar het westen te volgen komt u aan in Ruillé, dat samen met het plaatsje Lhomme de herkomstbenaming Jasnières deelt, welke uitsluitend de Chenin druif gebruikt. Deze minerale en fruitige witte wijn was zeer befaamd aan het begin van de XXe eeuw en was een van de eerste wijnen die, in 1937, een ‘appellation d’origine contrôlée’ (AOC, herkomstbenaming) wist te verkrijgen. Voor sommigen is dit nog steeds een van de beste wijnen van het land.

Op enkele stappen van het Bercé bos ligt het dorp Chahaignes dat een rijk landelijk erfgoed bezit. Ga vooral kijken bij het Lhomme wijngaardmuseum. Het Bercé bos is overigens bij uitstek geschikt voor wandelingen met het hele gezin en staat bekend voor de pracht van z’n drie eeuwen oude eikenbomen !

De stad Vendôme, ook een Kunst en Geschiedenisstad,  doet zich gelden als een van de niet te missen plaatsen in de Loirvallei. Verken de stad en z’n vele kanalen in een bootje om zo al z’n schatten te ontdekken (een middeleeuws kasteel, de abdijkerk, de overdekte markt in de stijl van architekt Victor Baltard...).

Mis ook de dorpjes Lavardin, een van de « les plus beaux villages de France » (mooiste dorpjes van Frankrijk), en Trôo niet. Laatsgenoemde biedt een ware « expérience trogolodytique » (grotervaring) in de gatenkaas van tuffeau steengroeves (een bewoond huis, museum, literair café, wijnmakers kelder...).

Ten slotte is er in augustus het onmisbare « les Folklores du Monde » (Wereldtradities) festival  waarvoor groepen uit de hele wereld naar Montoire-sur-le-Loir komen. Op het programma staan elk jaar voorstellingen, concerten, tentoonstellingen en traditionele maaltijden.
 

De Loirvallei, kleine AOCs en grote wijnen


Er zijn maar een twintigtal wijnbouwers, met wijngaarden van slechts 150 hectare in totaal... accommodatie op een twaalftal ‘Vignobles & Découvertes’ plekken en 13 restaurants.  De wijngaarden van de Loirvallei, gelegen aan de noordelijke kant van het Loire wijnbouwgebied, zijn maar een piepklein deel van het Franse wijnaanbod. Beperkte grond, maar met een unieke en overheerlijke opbrengst.

De AOC Jasnières omvat witte wijnen afkomstig uit percelen van Chenindruiven van de zuidelijk kant van één heuvel. Verwerkt tot droge, half-droge, zoete en likeurwijn die op gelijke voet staat met de beste wijnen van de Loirevallei : met een helder geelgoude kleur, aroma’s van bloemen en fruit en een zweem van vuursteen, en, naarmate het ouder wordt, gedroogd fruit en honing, een krachtige mineraliteit. De wijn kan minimaal vijftien jaar bewaard worden.

De AOC Coteaux-du-Loir geeft zijn naam aan witte wijnen en rosés maar bovenal rode wijnen. Hun originaliteit is te wijten aan de hoofdrol die is weggelegd voor de pineau d’Aunis druif en die het de verfijning en de aroma’s van rood fruit, peper en kruiden geeft.

De AOC Coteaux-du-Vendômois daarentegen omvat rode wijnen, witte wijnen en rosés maar heeft als specialiteit grijze wijn, afkomstig van de pineau d’Aunis druif met een lichtroze kleur, het is een peperige, minerale wijn, typisch van het Vendôme gebied. 
Ook te ontdekken
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
mermozbis

LE MERMOZ

Traditionele keuken, Bistro / wijnbar, Themarestaurant, Thesalon
voor ongeveer 16 Km
MONTOIRE-SUR-LE-LOIR - 41
SAINT-PATERNE_Cave de l'Abbaye

LA CAVE DE L’ABBAYE

Traditionele keuken, Bistro / wijnbar
voor ongeveer 21 Km
SAINT-PATERNE-RACAN - 37
Bezichtigingen
Online reserveren
affiche inauguration morthèze site

PLAN D'EAU DE LA COUDRAIE

Meer - Moeras, Meer, Vijver, vennen, Bos
voor ongeveer 773 m
VALLEE-DE-RONSARD - 41