Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

De Loirestreek, Saumur


Saumur is een gebied langs de Loire met een overvloed aan bouwkundig erfgoed waar ook gastronomie een belangrijke plaats inneemt, in het hart van een rijke wijnbouwregio met beroemde AOC herkomstbenamingen : Saumur-Champigny, Saumur Brut en Cabernet de Saumur.  Het is eveneens een van de 8 toeristische en wijnbouw bestemmingen van de Loirestreek onder het label "Vignobles & Découvertes" (Wijngaarden & Ontdekkingen). Bestemmingen die faciliteiten en bezienswaardigheden van hoge kwaliteit bieden en zodoende een onvergetelijke reis op menselijk, cultureel en historisch vlak, en uiteraard geweldige wijnen zoals de Muscadet, Layon, Chinon en Touraine.

Saumur heeft bijna 90 vakmensen, wijnkelders, accommodatiemogelijkheden, restaurants en erfgoed lokaties die het label "Vignobles & Découvertes" mogen dragen.
 

Een hoogwaardig erfgoed


De stad telt 62 historische monumenten en de grootste behouden sector van Frankrijk : de betimmerde huizen uit de XVIe eeuw en de herenhuizen uit de XVIIe eeuw, zij getuigen van de geschiedenis van de protestante universiteit die Duplessis-Mornay hier oprichtte.

Aan de kades van de Loire vindt u de XVIIIe en XIXe eeuwe herenhuizen die voornamelijk bewoond werden door de wijnhandelaren die de op traditionele methode geproduceerde Saumur Brut maakten.  De geboortestad van Coco Chanel, gebouwd met tuffeau kalksteen en leisteen, weerspiegeld haar elegantie en die van de ruiters van het “Cadre Noir”.

Ook de regio rond Saumur wordt gedomineerd door de langste rivier van Frankrijk. De Loire tekent het landschap over zo’n dertig kilometer. De Loirevallei, van Sully-sur-Loire tot aan Chalonnes-sur-Loire, maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco.

Tussen de wijngaarden rond Saumur zijn een aantal belangrijke monumenten te zien : koninklijke abdij van Fontevraud, de châteaux van Brézé en van Montsoreau, Montreuil-Bellay...
 

Een ondergronds verhaal


De geschiedenis van de Saumur regio is ook ondergronds. De menselijke hand heeft hier gegraven om tuffeau kalksteen te winnen. Daarna werden de grotten bewoond en gebruikt voor de kweek van champignons en door de wijnsector.

Er zijn bijna 1 500 km aan ondergrondse gangen die in twee categorieën verdeelt kunnen worden : de grotten onder de heuvels langs de Loire en de grotten onder de vlaktes rond Doué-­la­-Fontaine.

Tegenwoordig kunt u in de voormalige rotsdorpjes de Saumur Brutkelders bezoeken, een gebeeldhouwde grot, een kathedraal, champignoncellen, een dierentuin... Deze wonderlijke plekken zijn een bron van inspiratie voor kunstenaars en ambachtslieden. U vindt er ook restaurants, bed & breakfasts en vakantiehuisjes.


 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid

SPLENDID HOTEL

Traditionele keuken
voor ongeveer 826 m
MONTREUIL-BELLAY - 49
Bezichtigingen