De grottenkelders van Touraine en Saumur

De regio’s Touraine en rond Saumur verbergen onder hun kalme uiterlijk van rivier en heuvels nogal vreemde ondergrondse gangen : de grottenkelders. Vroeger werd hier tuffeau (wit kalksteen)  gewonnen, de steen die bij de bouw van talloze Loirekastelen gebruikt werd, en waarin tegenwoordig, in de netwerken van gangen, hotels, champignoncellen en ook wijnkelders, vooral voor licht-mousserende wijnen, te vinden zijn. Het is dé ideale plek om ze bewaren én te drinken.
 

Grottenkelders : ideale wijnkelders


Verken de fabelachtige grottenkelders van de Saumur regio, aan de Thouet, een zijrivier van de Loire. Deze enorme ondergrondse galerijen werden vroeger gewaardeerd voor de tuffeau. Van deze witte steen zijn talloze gebouwen gemaakt, waaronder een aantal Loirekastelen en de Koninklijke Abdij van Fontevraud alsmede hele dorpen, zoals Turquant.

Een ander origineel bezoek is ondergronds en middenin een grottenlokatie : een wandeling-proeferij van anderhalf uur in Troglo Degusto (AOC Touraine-Chenonceaux) die u maakt in het gezelschap van gepassioneerde wijnbouwers, Anne et Stéphane. Zij kunnen u alles vertellen over de geschiedenis van de ongeveer 600 km aan ondergrondse gangen die het dorp Bourré verbergt.

Tegenwoordig liggen hier buitengewone wijnen opgeslagen, kom ze proberen in de spelonken ! Dit is een absoluut unieke ervaring. Als het mooi weer is zijn de grottenkelders heerlijk verkoelend, met koelte van zowel de plek zelf maar ook van de wijnen, waaronder de licht mousserende.
 

Ontdek de licht mousserende wijnen in de grottenkelders


Dit is het koninkrijk van de licht mousserende wijnen. Om deze wijnen, de trots van de regio’s Saumur en Touraine, te ontdekken zijn de deuren van diverse ondergrondse wijnhuizen voor u geopend.

Bezoek bijvoorbeeld het wijnhuis maison Gratien & Meyer, dat van het einde van de XIXe eeuw dateert, of ga, in Langlois-Château naar l’ecole du vin (de wijnschool) voor een ontdekkingsreis in de oenologie met wijnpersen en vaten. Of naar Louis de Grenelle, waar bezoekers, onder de stad Saumur, rond kunnen kijken in een voormalige tuffeau kalksteengroeve waar tegenwoordig meer dan 3 miljoen flessen wijn rijpen.

Of verken de oogsten van Veuve Amiot, in de met kaarslicht verlichte galerijen. Wijnhuis maison Ackerman daarentegen toont u haar licht mousserende wijnen vanuit een artistieke hoek, bekijk daar de tentoonstelling “Voyage au centre de la bulle” (reis naar het midden van de bubbel).

Een grottenkelder bezoeken is altijd een bijzondere ervaring, en dat is het nog meer op de fiets ! U kunt, bij het ondergrondse wijnhuis maison Bouvet-Ladubay, door 8 km van de gangen fietsen. Deze grotkelders zijn 1000 jaar oud !

Op enekele minuten afstand van Chenonceau, gebruiken de Caves Monmousseau hun know-how voor het maken van licht mousserende wijnen al 130 jaar. Onverschrokkenheid komt er ook bij kijken in de gangen van 15 Km. Verken het circuit in 3 fasen : bewonder eerst het buitengewone uitzicht op de heuvels rond de Cher, en volg daarna, met achtergrond muziek, de 450 meter lange galerijen waar met licht afbeeldingen op de muur worden geworpen die een exceptioneel beeld geven van de grote Loirekastelen.  Aan het einde van deze reis wordt u ingewijd in de geheimen van de voortreffelijke licht mousserende wijn waar Monmousseau zijn eeuwenoude reputatie aan te danken heeft.