Bewoonde Kastelen van de Loirestreek

Naast de châteaux van Brissac, Brézé en Cheverny zijn er nog veel andere bewoonde châteaux in de Loirevallei. Historische plaatsen die ook nu nog leven, en waar u soms een rondleiding met begeleiding door de eigenaar zelf kunt krijgen.
 

In Anjou of dichtbij Nantes


Het, perfect behouden gebleven, Château du Plessis-Bourré,is herhaaldelijk in de bioscoop te zien geweest. Bijvoorbeeld in de film Peau d’ane (ezelshuid)! Hoewel de verdedigingswerken (dubbele ophaalbrug, slotgracht..) aan de middeleeuwen doen denken, is de sierlijke stijl meer een voorbode van de Renaissance periode. U kunt hier overigens de luxueuze inrichting bewonderen van, zoals de landsheerlijke appartementen, een tiental geheel ingerichte vertrekken, in stijlen variërend van de XVe tot de XIXe eeuw. U loopt door de XVIIe en XVIIIe eeuwse salons, de kamer van de wachten met z’n XVe eeuwse met alchemistische taferelen beschilderde plafond, de kapel, en de bibliotheek met zo’n 3000 boeken.   

Het Château van Serrant is daarentegen een perfect voorbeeld van Renaissance bouwkunst. De elegantie wordt al aan de buitenkant aangekondigd door de gevels die schalie en tuffeau kalksteen mengen, de twee torens met hun sierlijke koepels en de slotgracht. Het interieur is net zo indrukwekkend : de prachtige trap, de monumentale bibliotheek et de schitterende ebbenhouten Henri IV kast.

Bewonder, in het Château de Montgeoffreoy, een decor dat de XVIIIe eeuw waardig is. In alle vertrekken zijn de originele meubelen ongeschonden en verfraaien prachtige schilderijen de muren. Mis de keuken niet met wel 260 stukken tin en koperwerk !  Een rondleiding waarin u alles van dichtbij ziet, in het gezelschap van de afstammelingen van de Maarschalk van Contades, die het kasteel heeft laten bouwen.

Het is nu al meer dan duizend jaar dat het Château van Goulaine, vlakbij Nantes, door de gelijknamige familie, bewoond wordt. Dit zeer aan het omliggende gebied verbonden château zal u zonder twijfel bekoren. Achter het uiterlijk van een Bretonse burcht schuilt een kasteel met een prachtig tuffeau kalkstenen woonhuis, een symbool van de Renaissance. Binnen is de inrichting prachtig en is de tentoonstelling over de koekjesfabriek LU, die voorheen in Nantes gevestigd was, een bezoekje waard.
 

Van Orléans naar Tours 


Geniet, tijdens een bezoek aan het Château de La Bussière, van het geweldige uitzicht vanaf de Venetiaanse veranda. Het door Le Nôtre (hovenier van Versailles) ontworpen park in de Franse stijl grenst aan een meertje van 6 hectare dat aan vissen doet denken. Een overigens tijdens de Renaissance veel-beoefende bezigheid die u tijdens de hele rondgang weerspiegelt zult zien in objecten en kunstwerken.

Het Château de La Ferté Saint-Aubin sverleid niet alleen met zijn drie verdiepingen gemeubileerde vertrekken. Op zondag kunt u hier madeleines (cakejes) met honing proeven, deze worden geserveerd door keukenmeiden in traditionele kleding. U krijgt hier een idee hoe er vroeger in de keukens gewerkt werd. 

Het, aan het eind van de XVe eeuw gebouwde, Château van Troussay is ooit eigendom geweest van Louis de Saussaye, archeoloog en vriend van Prosper Mérimée. Een man die gewerkt heeft om het rijke interieur, zoals u het hier nu kunt bewonderen, te perfectioneren (oude decors, meubelen uit de XVIe, XVII en XVIIIe eeuwen...) Neem vooral een wandelingetje in het Engelse park, waar de oorspronkelijke bijgebouwen nog staan.

Het Château de Beauregard , een klein wonder middenin een prachtig aangelegd park, herbergt ook een indrukwekkende galerij : de Galerie des Prortraits (de Portrettengallerij) waar u 327 portretten van belangrijke figuren uit de geschiedenis vindt. Andere hoogtepunten van de rondleiding : de XVIe eeuwse keuken en de, door de meubelmaker van koning Henri II ontworpen, studiolo.

De voormalige middeleeuwse burcht Château de Montpoupon heeft zijn trotse voorkomen te danken aan meerdere restauraties. Maar hij is daardoor niet minder authentiek. Binnen kunt u de kamer van de koning zien, de keukens met hun vele koperwerk alsmede het jachtmeestermuseum. Hier ontdekt u alles over la venerie (jacht met honden) waarbij de mannen te paard waren en met hun honden jaagden.

Het Château de Gizeux is vroeger eigendom geweest van de du Bellay familie, verwant aan de beroemde schrijver Joachim du Bellay. Er bevinden zich, in de François 1e galerij en in de kastelengalerij, schitterende muurschilderingen. De grootste verzameling in de regio !


 
Ook te ontdekken