Bezienswaardige Kastelen rondom Orléans

Rondom Orléans zijn een aantal indrukwekkende châteaux te verkennen. Kijk bijvoorbeeld rond in het Château van Chamerolles, het Château van Gien of het Château van Meung-sur-Loire. Dit zijn merendeels kastelen waar bekende namen uit de Franse geschiedenis, zoals François 1e of Jeanne d’Arc (de Maagd van Orléans), geweest zijn.
 

Het Château van Chamerolles en het Château van Gien


In  de buurt van het bos van Orléans spreid het Château van Chamerolles, een mooi, statig landhuis, zich uit. Het château is in de 16e eeuw gebouwd onder het waakzaam oog van Lancelot du Lac en zijn familie, die geïnspireerd waren door hun verblijven in Italië. Na in de XXe eeuw verwaarloosd te zijn geweest is het nu in zijn geheel gerestaureerd en toont een interessante architectuur tussen de middeleeuwse en de Renaissance stijl.   

Het Château van Gien dat boven de Loire uitrijst, is een van de oudste Loire châteaux. Het met stenen en bakstenen beklede château, zoals het er nu uitziet, was gebouwd voor Anne de Beaujeu, dochter van Louis XI en gravin van Gien. In het château huist een museum toegewijd aan de jacht den de geschiedenis en natuur van de Loirestreek. Zeer invloedrijke personen verbleven hier, onder andere François 1e, Catherine de Médicis en Louis XIV. 
 

Het Château van Meung­-sur­-Loire en het Château van La Ferté Saint-Aubin


Het Château van Meung-sur-Loire was, tot aan de Revolutie, het woonverblijf van de bischoppen van Orléans. Zowel de middeleeuwen als de Renaissance hebben hier hun sporen achtergelaten. De twee verschillende gevels zijn verantwoordelijk voor de bijnaam « Château aux deux visages » (Kasteel met twee gezichten). En het is een prachtwerk: bestaand uit 131 vertrekken. Onder de vertrekken die open zijn voor het publiek bevinden zich de XVIIIe eeuwse kapel, de zolders, de kelders, de Salon des Liquers (de Likeurkamer) en de keukens. François 1e en Jeanne d’Arc  zijn twee van de persoonlijkheden uit de geschiedenis die hier te gast zijn geweest.

Enkele kilometers ten zuiden van Orléans ligt Kasteel de la Ferté Saint-Aubin, beschermd door zijn slotgrachten. Vanwege een ambitieus restauratieprogramma zijn talloze ruimtes van dit kasteel nu geopend voor het publiek, onder andere de keukens op zolder, te bereiken via de stallen.

 
Ook te ontdekken