Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

De Koninklijke Abdij van Fontevraud

Bezoek, vlakbij de Loire en Saumur, de majestueuze Abdij van Fontevraud, gelegen in een natuurrijke omgeving, begrenst door Anjou, Touraine en Poitou. Zijn omvang, architectuur en de witheid van de ‘tuffeau’ kalksteen zijn op het eerste gezicht al indrukwekkend. Ontdek deze abdij met zijn fabelachtige geschiedenis waar Eleonora van Aquitanië gewoond heeft en die tegenwoordig een plaats van gastronomie en cultuur is.
 

De Koninklijke Abdij van Fontevraud,  de grootste kloostergemeenschap van Europa


Vanaf de aanvang van de bouw stelde zijn grondlegger, Robert d’Arbrissel, zich een  ideale gemeenschap voor.  De religieuze gemeenschap was daarom samengesteld uit zowel monniken als nonnen en was een mengeling van alle sociale niveaus. Aan het hoofd van de ongeveer 800 leden stond een vrouw : de abdis.

Vrouwen hebben overigens een grote invloed gehad in de  Abdij van Fontevraud.  De meest emblematische van hen is nog steeds Eleonora van Aquitanië, echtgenote van Henri II Plantagenêt, koning van Engeland. Het is eveneens hier, in de kerk van de abdij dat meer dan een tiental leden van de Plantagenêt dynastie begraven zijn.

Later, onder Napoleon, wordt de Abdij (vanaf 1804) een van de zwaarste gevangenissen, dit blijft zo tot 1963. Sindsdien is het opengesteld voor het publiek.
 

De grootste priorij van de Abdij van Fontevraud : plek van hoogtepunten


De indrukwekkende grootste priorij van de Koninklijke Abdij van Fontevraud staat centraal.

Hier, in het hart van de abdijkerk kunt u de praalgraven van vier leden van de Plantagenêt dynastie bewonderen ; van Eleonora van Aquitanië, Henri II, alsmede van hun zoon Richard Leeuwenhart en Isabella van Angoulême (echtgenote van hun jongste zoon, Jan zonder Land).

De romaanse keukens bevinden zich, intrigrerend, in een merkwaardig gebouw van Byzantijnse inspiratie waarvan het dak van de schouwen in de vorm van « visschubben » gemaakt zijn.  De keukens werden overigens ook gebruikt als rokerij voor de bereiding van vis uit de Loire !

Ten slotte mag u de grote slaapzaal, de kloostergang met zijn tuin en de kapittelzaal niet missen, allen even prachtig.
 

Gastronomie, hotel en cultuur in de Abdij van Fontevraud


De priorij Saint-Lazare, Abdij van Fontevraud nodigt u uit dit rustgevende moment voort te zetten met een gastronomische maaltijd in Restaurant Fontevraud.
De hoogstaande keuken, ondertekend door chef Thibaut Ruggeri, veredelt de plaatselijke gerechten en doet eer aan de wijnen van Saumur.

U kunt ook een ongekend rustige nacht doorbrengen in het  Hotel  van  Fontevraud, met modern meubilair en gestroomlijnde elegantie.

Gedurende het hele jaar komt de Abdij tot leven met concerten, tentoonstellingen en filmvoorstellingen in de open lucht.
 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid

LA LICORNE

Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 232 m
FONTEVRAUD-L'ABBAYE - 49
Bezichtigingen