Traditionele boten

Binnenvaart op de Loire, een levende traditie


Van de XVIIe tot de XIXe eeuw, toen bruggen nog redelijk zeldzaam waren, was de Loire de belangrijkste handelsroute voor het vervoer van goederen maar ook voor de bewoners van de Loiredorpen. Zo ontstond de koopvaardij op de Loire, met een veelvoud aan traditionele boten, die u ook vandaag nog kunt ontdekken.
 

Een korte geschiedenis van de traditionele binnenvaart op de Loire


Voor de komst van bruggen en de spoorwegen was de Loire een belangrijke handelsroute. Hemp, tuffeau kalksteen, specerijen, wijn en meer werd van het ene eind naar het andere eind van de rivier getransporteerd, tussen Orléans en Nantes. Het was ook een leverancier van vis : zalm, snoek en snoekbaars waren in overvloed aanwezig, tot grote vreugde van de bewoners en de talloze beroepsvissers die er vroeger waren.

Hoewel dat tijdperk nu voorbij is, is niet alles verandert ! Met replica’s van de traditionele boten houden enkele gepassioneerden deze periode in leven. Ontdek, aan hun zijde, alles over het heden én het verleden van de koninklijke rivier.
 

De traditionele platbodemschepen


De eigenschap die de traditionele Loireschepen gemeen hebben is een platte bodem, een aanpassing die riviernavigatie makkelijker maakt omdat het schip dan weinig diepgang heeft.
 
De grotere schepen in het Loiregebied zijn de gabare, een schip van 22 ton met een wit of rood zeil, dat gebruikt werd voor het transport van goederen.  U komt ze tegen in Montjean­-sur­-Loire, in La Ménitré en in Orléans...
 
De toue is kleiner en wordt veel door vissers gebruikt. Ze kan « cabanée » zijn (met een cabine). Hoewel nog steeds in gebruik om te vissen, kunt u ook aan boord stappen voor een rivier excursie. 

De kleinste boot op de Loire is de fûtreau die gebruikt werd door vissers maar ook dienst deden veerboot en passagierboot. Tegenwoordig is er een heropleving van deze manier van oversteken.
 

Diverse manieren om de Loire boten te leren kennen


Al deze ouderwetse boten varen, ook vandaag nog, op de Loire en zijn zijrivieren. Aarzel niet om aan boord te stappen en ze beter te leren kennen tijdens een tochtje op het water.
 
U kunt ze ook bewonderen op de Cher in Savonnières, bij het Loire observatorium in Blois in de haven van la Creusille, waar ze worden gebouwd en gerestaureerd, of bij het Musée de la Marine de Loire (Loire Koopvaardijmuseum) in Châteauneuf­-sur­-Loire, waar u een goed idee krijgt hoe het leven eruit zag voor de schippers, mannen waarvan gezegd werd dat ze « si vilains sur terre, seigneurs sur l’eau » oftewel “schurken op land, heer op het water”, waren.

Neem ook een kijkje bij Cap Loire, in Montjean-sur-Loire. Daar wordt u alles over het epische tijdperk van de Loire binnenvaart verteld, aan de hand van een oude chaland boot (le Cap Vert) en drie, rond een thema aangelegde tuinen ; de geïrrigeerde tuin, de Loiretuin en de tuin van contrasten.