Niet te missen evenementen


Het Loire Festival en het Duitsdijk Feest in Orléans

Orléans maakt graag twee afspraakjes met u : één voor het Fête des Duits (Dijkfeest) in augustus, en één voor het Loirefestival in september


De eerste, het Dijkfeest, combineert natuur en kunst, op de dijken van de Loire (geplaveide, overstroombare dijken). Hier, middenin de koninklijke rivier, komen artiesten uit alle rightingen samen. Doe mee en vindt ze daar waar het water het laagst is (op de oversteekplaatsen) of op een traditionele boot ! Er is van alles te doen ; theatervoorstellingen, muziek dans, bouwkunst en zelfs het maken van films. Er wacht u ook « Le point de vue » (het uitzicht, of de mening), het kloppend hart van het festival, een gezellige plek met een bar, eettentjes, een podium, een filmscherm, muziek, en nog veel meer.
 
Om het jaar wordt in Orléans in september het Festival de Loire verwelkomd, de stad herleeft dan zijn befaamde havenverleden. Dit is de grootste Rivier-koopvaardij bijeenkomst in Europa : met meer dan 600 schippers ! Gedurende 5 dagen komen de, net gerenoveerde, kades tot leven op de maat van divers aan binnevaart gerelateerd amusement.  Op het water kunt u de boten instappen en u laten verleiden door de grootse nachtsvoorstellingen. Aan land is van alles te zien en doen, er zijn taverne’s, straattheater, gastronomische proeverijen, live muziek en ambachtelijke kunst.
 

Jazzfestival en botenbijeenkomst “Les Rendez-Vous de l'Erdre”


Ieder jaar, tegen het eind van de zomervakantie, vindt les Rendez-vous de l’Erdre plaats. Een populair, uniek (en gratis !) jazzfestival dat muziek mengt met pleziervaartuigen. Onder de naam Belle Plaisance zijn er optochten maar ook wedstrijden van plezierboten tijdens het festival.  Meer dan 200 plezierboten nemen deel, hetgeen van Rendez-vous de l’Erdre één van de grootste nautische evenementen in Frankrijk maakt.

Vier dagen lang leeft u op het ritme van jazz en de rivier, 28 kilometer lang, van Nort-sur-Erdre tot aan Nantes. Er zijn meer dan 100 concerten bij te wonen, op de kades van Nantes, Carquefou, La Chapelle-sur-Erdre, Sucé­-sur­-Erdre, Petit Mars en van Nort­-sur­-Erdre.
 
Er zijn talloze voorstellingen, die vanaf diverse plekken te zien zijn, inclusief direct vanaf het water, aan boord van een traditionele toue boot die vertrekt vanuit Nantes.
 
De boten, bestuurd door hartstochtelijke liefhebbers, zijn meestal klein, oud en zeldzaam, sommige zijn geklassificeerd als historisch monument, andere als Boot Erfgoed van Belang (Bateaux d’intérêt patrimonial). Geweldig !

 
Ook te ontdekken