De Sint Jacobsroute op de fiets

350 van de 5000 Kilometer lange Europese pelgrimsroute voor fietsers naar Santiago de Compostella, via Chartres en Tours, gaan door de Centre-Val de Loire regio ; van Epernon, ten noord-oosten van Chartres, tot aan Châtellerault.

Deze fietsroute,  die naast de wandelroute naar Santiage de Compostella ligt, is, afgezien van de oorspronkelijke religieuze symboliek, een ware ervaring door de valleien van de Eure, de Loir, de Loire en de Vienne. U krijgt op deze manier een prachtig beeld van de Loirestreek, de regio Beauce en de provincie Touraine, met z’n weergaloze platteland en typische dorpjes.

Het is, zowel voor de serieuze langeafstandfietser als voor degenen die er even een paar dagen tussenuit willen, een fenomenale route.

De Sint-Jacobsroute is voor iedereen geschikt en is ook prima bewegwijzerd. U hoeft alleen de « Via Chartres » en « Via Tours » bordjes te volgen wanneer u een kruispunt bereikt. De Sint Jacobsroute kruist immers een aantal andere fietsroutes  : la Véloscénie, de Loirvallei op de Fiets, De Loire op de Fiets en de Indre op de Fiets
 

De St. Jacobsroute op de Fiets, via Chartres en Tours


Van de 4 bestaande routes naar Santiage de Compostella is de Parijs en Tours-route (Via Turonensis) de langste, en kreeg daarom in het Frans de bijnaam « Grand chemin de  Saint­Jacques  » (Het Grote Sint-Jacobs Pad). Tegenwoordig is de St Jacobsroute de meest gekozen route door Frankrijk voor fietsers onderweg naar Santiago de Compostella, het klimaat is zacht en er is weinig hoogteverschil.

In Tours zijn drie aan de bedevaart gerelateerde bezienswaardigheden te bezoeken : De Sint-Maarten basiliek, de  Saint Symphorienkerk en de Abdij van Marmoutier..
 

Tours en Chartres, hoogtepunten op de Sint Jacobsroute


Tours en Chartres zijn altijd al symbolische pleisterplaatsen geweest op de bedevaartroute naar Santiago de Compostella. Het is dus geen toeval dat de route « La voie de Tours » (de weg van Tours) genoemd wordt.

In de middeleeuwen kwamen pelgrims al in grote getale eer betuigen bij de graftombe van Sint-Maarten.  De, in 397 overleden, voormalige bischop van Tours was overigens ook verantwoordelijk voor de bekering van de Galliërs.

Ontdek de weg van Chartres.

Ontdek de weg van Tours.