Pruimenpastei, le pâté aux prunes

Pruimenpastei is dé taart van Anjou, alle bewoners van de regio kennen hem. Hij is ook erkent door de Inventaire du Patrimoine (Erfgoedinventaris) die uitlegt dat de betekenis van het woord paté « van deeg » betekent. Vroeger werd dit plaatselijke banket van ongevormd deeg gemaakt, en direct op de bakplaat gebakken.

Het deeg kan gebruikt worden om een, met pruimen gevulde, taart van te maken. Het ziet eruit als een soort slof van kruimeldeeg. Het is goed mogelijk om dit zelf te maken. Het is makkelijk genoeg, en ook niet duur, een plezier voor uw gasten. De pitten hoeft u niet eens te verwijderen, ze dragen bij aan een nog betere smaak.

Ingrediënten:
● 125g water
● 500g bloem
● 100g suiker
● 250g boter
● 1 ei
● 1 snufje zout
● 1.5kg reine claude pruimen

Bereidingswijze : 
Bereid het deeg door de bloem, suiker, boter, het ei, de zout en het water te mengen. Zet het deeg dan weg op een koele plek. Vet een taartvorm in met boter. Rol iets meer dan de helft van het deeg uit en bedek er de taartvorm mee, zorg ervoor dat 1 tot 2 cm deeg over de rand hangt. Besprenkel met suiker. Leg de pruimen er bovenop.

Rol het overgebleven deeg uit in ronde vorm om de bovenkant van de pruimen mee te bedekken. Spreid uit over de taart en sluit het af met het overhangende deeg van de onderkant. Maak een kleine opening in het midden, een kruis van ongeveer 3cm. Bak gedurende 35-40 minuten op 180° C.

Geniet ervan met een coteaux du Layon wijn.