Smaken van weleer in de Loirestreek

Saffraan, Guérande zout, Orléans azijn… eminente producten van de Loirestreek


Ondanks z’n afwezigheid tussen 1940 en 1990 wordt saffraan al heel lang gekweekt in het Loiredal. Deze specerij wordt gemaakt van een paars bloemetje : de crocus sativus. Ze worden in de herfst met de hand geoogst door een deel van de stamper uit de bloem te halen en deze vervolgens te drogen. Er zijn wel 150 000 bloemen nodig voor 1 kilo saffraan !

U kunt in het Loiredal direct bij de producenten terecht als u meer wilt weten over de kweek van saffraan, en om het te kopen !  Les Safraniers du Gâtinais in Corbeilles, les Nuits Safranées in Daumeray en ook Cynfael in St-Sauveur­-de-­Landemont heten u graag welkom. Een bezoek dat mooi samengaat met een kijkje in het Musée du Safran (Saffraanmuseum), in Boynes.

Naast dit “rode goud” heeft het Loiredal ook “wit goud”: het Guérande zout. Rechtstreeks afkomstig uit de zoutpannen van Guérande, waar het op traditionele wijze gewonnen wordt: een slim systeem van labyrinten die het zoute zeewater vasthouden als het tij uitgaat. Er wordt hier ook fleur de sel (speciaal zeezout met een fijne kristalstructuur) gewonnen, dat met zijn lichte geur van jodium en viooltjes de smaak van gerechten beter doet uitkomen. Ontdek het bij het Maison des Paludiers en bij Terre de Sel.

De azijn van Orléans is net zo gerenommeerd, hoewel het per ongeluk is ontdekt ! Orléans heeft zijn beroemde azijn te danken aan de wijnen die na transport per boot op de Loire zuur werden, en dus in azijn veranderden. Terwijl er in de XVIIIe eeuw nog zo’n 300 producenten waren, is er nu nog maar één : het Maison de Martin-Pouret, waar ook nog ambachtelijke Orléans mosterd gemaakt wordt.
 

Geplette appels en peren, fouace brood uit Angers en Praslines uit Montargis


Zoals hun naam suggereert, zijn geplette appels en geplette peren (pommes et poires tapées)geplet met een houten hamer na eerst in een kalkstenen oven te zijn gedroogd. Op deze manier kunnen ze maandenlang bewaard worden ! Geniet ervan zoals ze zijn of nadat ze in wijn of siroop zijn geweekt.

Zie deze ouderwetse methode, die recentelijk weer aan populariteit wint, bij Troglo des pommes tapées in Turquant. Op het programma staan een bezoek aan het museum en een proeverij in deze grotwoning.

De techniek is eveneens te zien bij Poires tapées à l’ancienne de Rivarennes, hoofdstad van de poire tapée.

Maar er zijn nog meer ouderwetse smaken te ontdekken in het Loiredal, zoals de fouace van Angers, een klein rond ovengebakken broodje dat gevuld wordt met champignons, boter, mogettes (een bonengerecht) of rillettes (vettige vlees gerechten). U kunt ze proeven in de grotrestaurants.

Proef, aan de zoete kant, de praslines van Montargis, heerlijke geroosterde amandelen gehuld in caramel. Ze zijn te koop in de winkel Praslines Mazet in Montargis.