Proef de vangst bij de vissers van de Loire

In het Loiredal wordt altijd gesmuld van uit de rivier afkomstige vis. Hoewel er tegenwoordig minder beroepsvissers zijn, zijn er, tot ons grote geluk, nog altijd een twintigtal die de traditie voortzetten ! Ga kijken bij de vissers van de Loire.
 

Proef de visproducten van de beroepsvissers


Een vers gevangen vis uit de Loire is een klein, en heel smakelijk, geluk. Onder de vangst uit de Loire bevinden zich talloze vissoorten, om te beginnen de snoekbaars, de koninklijke vis. Maar laten we ook de paling, snoek, lamprei, grondel en de aal niet vergeten.

Julien, een ambachtelijke visser, vist ’s nachts op de Loire en komt met een lading vol vis terug. Vervolgens verwerkt La Bourriche aux Appétits, vlakbij Chambord, ze in uitmuntende gerechten, zoals terrines (snoek met bieslook, Loire meerval met geconfijte tomaat, rivierkreeft rillettes...). Een enorme keuze aan producten die alle te koop zijn bij Comptoir de Loire vlakbij Blois.

Niet ver van Chinon, in Huismes, vindt u visser Nicolas Hérault die ook geweldige producten voor u heeft, waaronder soepen en rillettes, alle op basis van vis.

Beroepsvissers Arnaud et Amélie Guérêt, in Varades, in de buurt van Ancenis, beloven u ook uitstekende vis (paling, meerval, harder...). Hun vis wordt gevangen in de Loire en de Erdre en vervolgens vers, gezouten (met Guérande zout), gerookt (met beukenhout), of ingeblikt verkocht.
 

Tochtjes op de Loire en visproeven


Ontdek en proef plaatselijk gevangen vis, dit kan met de vissers van de Loire ! Vertrek, samen met hen, voor een boottochtje op de rivier, en proef hun profiand.

Alex Fargat, van Terre et Loire, is een van hen. U proeft de vangst aan boord van zijn traditionele boot, op steenworp afstand van de schattige dorpjes Béhuard en Savennières.

Dezelfde formule wordt aangeboden door beroepsvissers Matthieu Perraud (eigenaar van de « Vent d’Soulair », een traditionele toue met cabine, in Saint-Florent-le-Vieil) en Claude Janin (in St-Julien-de-Concelles).

Stap in Sigloy, stroomopwaarts van Orléans, aan boord met Les Passeurs de Loire. Jean-Philippe begeleidt u op een ontdekkingsreis op de rivier in een traditionele boot. Ga daarna even langs bij de la Boutique du Pêcheur waar u de producten die gemaakt zijn van de vangst van Bruno, een andere beroepsvisser, kunt kopen.