Loirestreek kazen

De kazen van de Loirevallei, zowel geitenkaas als kaas van koemelk, vertegenwoordigen met trots Franse kaas. Enkele beroemde onder hen hebben zelfs een waardevolle AOP (beschermde herkomstbenaming) zoals de Sainte-­Maure-de­Touraine geitenkaas. Er zijn kazen te ontdekken en, bovenal, te proeven !
 

Beroemde kazen... Curé uit Nantes, Olivet centré


Er zijn kazen in het Loiredal met makkelijk te onthouden namen. Zoals de Curé Nantais, (Pastoor van Nantes), van origine uit het dorpje Saint­-Julien-­de-­Concelles aan de oevers van de Loire. Deze romige rauwmelkse kaas heeft een oranje, in muscadet gewassen, korst en dankt zijn naam aan de geestelijke die het aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst maakte. Tegenwoordig staat kaasmaker Georges Parola aan het hoofd van de productie die nu plaatsvind in Pornic, hoewel de productiemethode als vanouds gebleven is. 

We blijven in de buurt voor een bezoek aan Kaasmaker Fromagerie Beillevaire in Machecoul. Hier wordt u rondgeleid door Angélique die u van alles leert over het maken en rijpen van talloze kazen.

Olivet Cendré is ook een heerlijke koemelk kaas uit het Loiredal. Deze in de regio van Orléans geboren kaas heeft de vorm van een schijf en dankt zijn naam aan de manier waarop het gerijpt wordt, onder houtskool-as (cendre betekent as). 
 

De sterren van de geitenkaas : Sainte-­Maure­-de­-Touraine en Selles­-sur­-Cher


De Loirevallei is ook het land van geitenkaas, het wordt graag vers gegeten, maar ook gerijpt of zelfs onder houtskool-as gerijpt... 

De zeer gerenommeerde Sainte-Maure-de-Touraine, een lang rond kaasje, is makkelijk herkenbaar door de roggespriet die er over de hele lengte doorheen loopt. De kaas wordt gemaakt met rauwe, volle en verse geitenmelk, en heeft ook een AOP die aangeeft dat de kaas minimaal 10 dagen in een kelder gerijpt dient te worden.

Sainte-Maure-de-Touraine heeft zelfs een geheel aan deze kaas toegewijd museum : Les Passerelles Touraine. Om te zien hoe het gemaakt wordt kunt u terecht bij Gaec Limouzin Frères, in Petit-Pressigny. 

Ook Selles-sur-Cher is een gerenommeerde geitenkaas. Deze heeft de vorm van een klein schijfje en heeft een delicate consistentie met een lichte nootachtige smaak.