Fruit, groenten en vlees uit de Loirestreek

Liefhebbers van fruit en groenten kunnen zich in het Loiredal tegoed doen. U ziet ze hier in groten getale op de markkraampjes uitgestald : asperges, veldsla, peren, appels, aardbeien... En laten we het vlees niet vergeten : Géline kip uit Touraine, boerenkip uit Ancenis… Alles even vers, alles even lekker !
 

Asperges, veldsla uit Nantes, Mara des boisaardbeien : fruit en groenten van de Loirestreek


Maar als één groente de ster van het Loiredal is, is dat de asperge. Ze worden hier, met name in het Sologne gebied, vanaf eind april tot juni geoogst, en kunnen warm of koud gegeten worden (na gestoomd of gekookt te zijn) met een eenvoudige vinaigrette of met crème.

Veldsla uit de Nantes regio is ook een beroemde Loiredal groente. Het heeft zelfs een beschermde geografische aanduiding :  het stroomgebied van de monding van de Loire.

En er zijn nog veel meer heerlijke groenten die goed gedijen in de aarde van het Loiredal : peren, radijs, uien, sla, bieten, komkommer en koolraap om er maar enkele te noemen.

Naast deze groenten vindt u hier ook heel veel fruit. Om te beginnen appels en peren, waaronder de beroemde Passe-Crassane en Williams peren. 

Een andere ster op de marktkraampjes is de Mara des Bois, een kleine, sappige bos-aardbei met een prachtig rode kleur. Zalig !
 

Vlees van de Loirestreek : boerenkip, lam, gevogelte


En bij al deze prachtige groente hoort kwaliteitsvlees. Zoals het gevogelte met het Label Rouge, waaronder de Géline van Touraine. Deze kleine, in zwarte veren geklede, kip verleidt met z’n malse vlees. Overig heerlijk gevogelte : boerenkip uit Ancenis en gevogelte uit de buurt van Orléans (kip met blauwe poten, parelhoen van de boerderij...)

Wat rood vlees betreft heeft het rundvlees van de het Rouge des Prés ras een beschermde oorsprongsbenaming, de AOP Maine­-Anjou. Ook het lamsvlees van Touraine staat heel goed bekend.

En ten slotte, slakken, ook deze worden graag gegeten in het Loiredal. Ze worden vers gegeten of verwerkt in terrine gerechten en cassolettes. Probeer ze in Croisic, bij l'Espace Escargot


En waar zijn al deze heerlijke producten te vinden ?


Groenten, fruit en vlees zijn in overvloed te vinden op de vele markten in het Loiredal. Bijvoorbeeld in les halles in Orléans en in Tours, of de Talensac markt in Nantes, alle heiligdommen van de voedselmarkten.

Ze zijn ook te vinden in de delicatessen, zoals de Comptoir de Loire (La Bourriche aux appétits) in Vineuil, vlakbij Blois, of bij de Epicerie Gourmande in Villandry. 

Klik hier en ontdek nog meer plaatselijke producenten