Champignons en champignoncellen in de Loirestreek

De Parijse champignon, een specialiteit van de Loirestreek


De witte, of Parijse, champignon gedijt al meer dan 100 jaar in Saumur. De grottengangen van Saumur zijn de ideale plek voor deze teelt. Meer dan 50% van de Franse productie van deze champignon komt hier vandaan.

Ga kijken bij een van de talloze champignoncellen in de regio om te leren hoe champignons geteeld worden. Een van hen, de champignoncellen la champignonnière du Saut au Loups, bevindt zich in een aantal grotten uit de XVe eeuw. Hier worden diverse champignons geteeld, de witte champignon, oesterzwam, Shiitake en Blauwvoet paddestoel. De grootste Parijse champignons, de galipettes, eet men gekookt in een broodoven en samen met rillettes, worst, zalm, slakken en verse geitenkaas ! En dat alles met uitzicht op de Loire... ! Mis vooral een bezoekje aan het Champignonmuseum niet.

Ook niet ver van Saumur, in Puy-Notre-Dame, kunt u champignonkweekster Jacky Roulleau opzoeken, haar champignoncellen zijn gevestigd in XVIe eeuwse grotwoningen.

De Cave Champignonnière des Roches in Bourré, dicht bij Chenonceau, kweekt ook de witte champignons maar eveneens de Blauwvoet paddestoel. 40% van de wereldproductie van Blauwvoet paddestoelen komt hier vandaan ! Een prestigieuze champignon die u aantreft op de borden van gastronomische restaurants. Ook  shiitake champignons worden hier geteelt, de beroemde Japanse champignon die veel in Aziatische landen wordt gegeten. In totaal wordt hier 100 ton aan champignons van hoogwaardige kwaliteit geproduceert, en met de hand geplukt ! Leer de champignonteelt kennen met een bezoek aan de champignoncellen. Tijdens een 1 uur durend bezoek ontdekt u hoe ze 50 meter onder grond groeien op basis van een traditionele teelt op een temperatuur van 13°C. De productie is verspreid over gangen met een totale lengte van 120 kilometer en over 7 verdiepingen !