Naar de markt in de Loirestreek

Er is niets beter dan een bezoekje aan een markt om de hoogwaardige producten van het Loiredal te ontdekken.  Verwonder u over de rijkdom aan producten op de kraampjes : fruit, groenten, vlees, vis, kazen, brood, bloemen, Loirewijn... Hier, in de aanwezigheid van de producenten, komt het allemaal tot leven !


Markten aan de oevers van de Loire in Basse-Indre, Orléans en Amboise


Er zijn markten in de Loirevallei die de bijzonderheid hebben dat u ervoor op pad moet. En niet alleen voor hun waren. Om de markt van Basse-Indre vanaf de zuidkant van de Loire te bereiken, moet u bijvoorbeeld plaatsnemen op een pont. Terwijl de pont de Loire oversteekt, komt de markt met z’n 150 kraampjes langzaam in zicht. Zo’n 5000 mensen komen hier elke zondagochtend op af, dus u begrijpt dat het een geweldige reputatie heeft !

Op zaterdagochtend vindt u in Orléans markt op de quai du Roi, dus ook op de rivieroever. 130 marktkramen bieden hier streekproducten te koop aan. Terwijl u op vrijdagavond (tot 21:30) uw inkopen kunt doen in het centrum van de stad, op de Place du Martroi, dat in de zomer volstaat met terrasjes.

En mis, eveneens op de oever van de Loire, de zondagochtendmarkt in Amboise niet, een van de grootste in Touraine.
 

Tours, Loches, Angers, Nantes : kwaliteitsmarkten


Tours, stad van gastronomie, heeft niet minder dan twintig markten. Op zaterdagochtend is er de marché du Carreau des Halles, een van de oudste van de stad, dicht bij de Halles Centrales. Deze markt bestaat al sinds 1833 ! U vindt hier voortreffelijke regionale landbouwproducten. Op zondagmorgen vindt u in Tours ook de gezellige marché Rabelais, die met recht doet denken aan de onverzadigbare eetlust van Pantagruel...

Niet ver hier vandaan vindt u op woensdag- en zaterdagochtend een markt in Loches. Het lager gelegen gedeelte van het middeleeuwse stadscentrum verwelkomt dan een schattige markt. Goede producten vertegenwoordigen met trots de gastronomie van dit gebied : Sainte-Maure-de-Touraine geitenkaas, Géline de Touraine (mals vlees van een kleine zwarte kip)... Zalig !

Ook Angers heeft een aantal onmisbare markten. Om te beginnen op zaterdagochtend, grote marktdag, op de Place Leclerc. Liefhebbers van bloemen en antiek kunnen op dezelfde dag terecht op de Boulevard Bessoneau (voor de bloemenmarkt) en op de Place Imbach (vlooienmarkt). Vlakbij het station vindt u een eveneens gerenommeerde markt, de marché Lafayette, op woensdag- en zaterdagochtend van 8 uur tot 13:30.

In Nantes vindt u ook een overvloed aan mooie producten op de grote marché de Talensac, zowel binnen als buiten (elke ochtend behalve op maandag).

Overige markten :

>> in Blois, in het centrum (place Louis XII) op dinsdag-, donderdag- en zaterdagochtend ;
>> in Saumur, Place Saint-­Pierre, Place de la Bilange en Place de la République, op zaterdagochtend ;
>> De grote markt in Saint­-Brévin, op zondagochtend ;
>> De markt in Pellerin, op zaterdagochtend