Gedistilleerde dranken van de Loirestreek

Het Loiredal mag met recht trots zijn op z’n wijnen, maar er zijn eveneens enkele voortreffelijke sterke dranken te vinden. Bijvoorbeeld likeuren en brandewijn, zoals Cointreau en Triple Sec, een likeur van peren of mirabelpruimen.
 

Cointreau, poire d’Olivet... brandewijnen en likeuren van de Loirestreek


Het ontbreekt niet aan fruitlikeuren in het Loiredal. Cointreau, de trots van Angers sinds 1875, wordt gemaakt op basis van zoete en bittere sinaasappelschillen. En dan is er, sinds 1834, ook Triple Sec, uit Saumur.

En er zijn er nog meer, zoals menthe-pastille, gemaakt met etherische pepermuntolie. En Guignolet, dat gemaakt wordt van kriek, een kersensoort.

Wat de brandewijn betreft, de hoofdrol hierin is weggelegd voor de peer. En om precies te zijn de brandewijn van William Olivet peren. En weet u hoe men deze peren in hun geheel in de fles krijgen? Door ze, als het fruit net begint te groeien, over de takken van de perenbomen te plaatsen !
 

Rondleiding bij de distilleerders van de Loirestreek


Disstilleerders maken deel uit van het erfgoed van het Loiredal en getuigen van voorouderlijke kennis. En ze openen graag hun deuren voor u. Dus kom kijken hoe deze lekkere sterke dranken gemaakt worden !

Om door te dringen tot alle geheimen van Cointreau kunt u een kijkje nemen in Angers, bij de distilleerder die dezelfde naam draagt, Carré Cointreau, waar elk jaar zo’n 30 miljoen flessen geproduceerd worden. Er is een indrukwekkende zaal met grote koperen distilleerkolven ! U kunt alles leren over de meest nagemaakte likeur in de wereld, met films, foto’s, objecten, affiches, tentoonstelling van namaakproducten... En aan het eind is er uiteraard de mogelijkheid te proeven !

Vlakbij, in Avrillé vindt u distilleerder Giffard, waar meer dan 100 likeuren en siropen gemaakt worden.

Distilleerderij Combier is de oudste in het Loiredal. Hier heeft men 150 jaar ambachtelijke ervaring, en maakt men het Elixer Combier, Triple Sec en tevens Guignolet.

En ten slotte, distilleerderij Girardot Fraise-Or waar u, in een grot, de productie van talloze crèmelikeuren en brandewijnen induikt.

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van drank in het algemeen (wijn, bier, koffie, limonade…) van de XVe eeuw tot nu, kunt u het Musée des boissons et de la Sommellerie (dranken en wijnkennismuseum) bezoeken, in Sainte-Gemmes-sur-Loire, niet ver van Angers.