Culinaire evenementen in de Loirestreek

Het hele jaar door is de Loirevallei het toneel van talloze culinaire evenementen. Geniet in de zomer bij Voyage à Nantes, of in Brissac-Quincé van het la Rillaudée festival met luchtballonnen, de streekproductenmarkt in Chambord of het knoflook en basilicumfeest in Tours.
 

Culinaire zomerevenementen in de Loirestreek


In begin juli vindt in Brissac-Quincé het la rillaudée festival met luchtballonnen plaats, eigenlijk dus twee evenementen in één ! Gedurende drie dagen kunt u het luchtruim kiezen in één van de vijftien luchtballonnen, en in de avond kunt u de rillauds proeven (een plaatselijke varkensvleesspecialiteit), wordt er gedanst, en is er vuurwerk.

Tegen het eind van juli serveert Voyage à Nantes de dîners secrets (geheime diners), een zowel heerlijke als mysterieuze maaltijd. De lokatie wordt tot het laatste moment geheim gehouden maar is altijd prachtig, zoals een door twee gerenommeerde chef-koks samengesteld diner tussen de wijnranken.

Ook het knoflook en basilicumfeest in Tours vindt plaats in juli. Laat u verleiden door de mooie vlechten van witte, paarse en roze knoflook, of door een van de talloze basilicumvariaties om uw keuken mee te parfurmeren !

Aan het begin van augustus zijn er twee onmisbare avonden middenin Saumur, de Grandes tables du Saumur Champigny. Er komen hier dan 10 000 mensen samen om de beroemde herkomstbenaming te vieren, met op het programma muziek, eten en streekproducten. Vergeet niet van tevoren te reserveren !
 

Van de herfst tot de lente : talloze culinaire evenementen in de Loirestreek


Aan het eind van oktober vinden de Journées Gastronomiques de Sologne (gastronomische dagen) van Sologne in Romorantin  plaats. Twee dagen van feest en traditionele gastronomie. Gevulde karper, geitenkaas, snoekbaarsfilet...om van te watertanden ! Ook zijn er koopjes te vinden op de dorpsmarkt, hier wordt een overvloed aan geweldige producten direct door de producenten en plaatselijke ambachtslieden verkocht.

En als we het toch over plaatselijke producten hebben, laten we het dan over truffels hebben, waar in het Loiredal met veel plezier van wordt genoten. De truffelmarkt van Marigny-Marmande, vlakbij Richelieu, vindt plaats in de winter, van december tot januari. Een tip, wees er vroeg bij ! Gedurende dezelfde periode kunt u ook een kijkje nemen bij Logis de la Pataudière, in Champigny-sur-Veude, een heuse truffelkwekerij.

Tijdens het Vitiloire evenement in mei vindt Vitiloire, “l’Atelier des chefs” (de chef-koks workshop) plaats in Tours, met de beste streekproducten. Typische regionale producten worden door diverse chef-koks verwerkt tot heerlijke gerechten

De Marché du terroir (streekproductenmarkt) in Chambord, keert met de aanvang van de lente ook terug.  Vlakbij het indrukwekkende kasteel, op de Place Saint-Louis  vindt u marktkraampjes vol hoogwaardige producten : geitenkaas, hertterrines, saffraan, en regionale wijn en sterke drank...
Ook te ontdekken