Bier en brouwerijen in de Loirestreek

Sinds ongeveer tien jaar zijn bierbrouwerijen ook hier weer in opkomst. Er is dus de mogelijkheid om, net als vroeger, plaatselijke ambachtelijke bieren te proeven. Witte bieren, blonde, bruine, amber en roze bieren, laat u inwijden bij de brouwerijen van het Loiredal.
 

Bier en brouwerijen rondom Nantes


Vlakbij Nantes vindt u talloze plaatselijke bieren, die op ambachtelijke wijze gebrouwen worden met eveneens plaatselijk geproduceerde gerst en tarwe. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brouwerij Brasserie du Bouffay, in Carquefou. Het resultaat zijn hoogwaardige bieren zoals l’Ambrée du Bouffay, een blond bier.

Ontdek ook de andere bieren van la Rombière (wit, blond, roze...)  bij Brouwerij des Mauges, in Beaupréau-­en­-Mauges. Een familiebedrijf dat gerunt wordt door Séverine et Jérémy.

Ambachtelijke brouwerij Druide de Boisillet in Riaillé, produceert het hele jaar door 5 biersoorten. U kunt de manier waarop hier, met de hand, gebrouwen wordt zien tijdens een rondleiding.

Of ga kijken bij brouwerij Brasserie de la Divatte, in Chapelle-Basse-Mer. Hier brouwt Antoine Bouyer sinds 2001 zijn Trompe Souris en Vieille Tour. Een rondleiding door deze voormalige boerenschuur, omgebouwd tot brouwerij, eindigt met een proeverij. Hetzelfde staat op het programma bij brouwerij de la Côte de Jade, in Pornic.
 

Bieren en brouwerijen in de buurt van Orléans, Blois en Tours 


Brouwerij des Ecluses, in Vitry-aux-Loges, vlakbij Orléans, is ook een bezoekje waard. Bier wordt hier op traditionele wijze gebrouwen, met gerst uit de omgeving. Er wordt overigens ook een heel bijzonder bier gebrouwen, met Olivet perenbrandewijn...

In de buurt is ook goed te genieten van een verfrissend witbier met een lichte honingsmaak : de Johannique, bier uit Orléans met Gâtinais honing. Er zijn verschillende versies van de vlakbij Montargis gebrouwde Bell'de Loing.

Of ga langs bij Betty, van brouwerij Brasserie du Val de Loire, in Chaumont sur Loire. Zij laat u graag de verschillende fases bij het maken van La Chaumontaise zien, een heerlijk ambachtelijk bier dat in diverse varianten geproduceerd wordt.

Ook de deuren van brouwerij brasserie de l’Aurore staan voor u open, en worden de geheimen van het brouwen van La Turone voor u ontsluierd.