Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

De Plantentuin van Nantes

Dit grote groene terrein van 7 hectare bevindt zich middenin het stadscentrum, de plantentuin van Nantes, en huist meer dan 10 000 plantsoorten en kassen met een oppervlakte van 800 m2. Bloemperken, gebeeldhouwd groen, eeuwenoude bomen, kassen met exotische planten : de plantentuin beloofd u een uitheems dagje uit.
 

De botanische tuin van Nantes : een tuin met geschiedenis


De tuin is in opdracht van Louis XIV aangelegd voor het gebruik van apothekers, de geschiedenis van de botanische tuin is verbonden aan de maritieme geschiedenis van de stad. Het waren namelijk de schepen die de exotische planten meebrachten van hun reizen, met name vanuit Noord Amerika.

Waterpartijen, fonteinen, watervallen, bruggetjes : de plantentuin van Nantes is betoverend. Ga even zitten op een bankje en aanschouw de camelia’s, het plantsymbool van Nantes.

De, zowel regionale als exotische, tuin herbergt zeldzame soorten, bijvoorbeeld de collectie succulenten (vetplanten). Enkele van de bomen zijn bestempeld als ‘opmerkelijke bomen’. Dit is het geval voor de Magnolia van Hectot (vernoemd naar de schepper van de tuin) die hier al sinds 1807 bloeit.

Er zijn ook beelden te vinden in de plantentuin van Nantes, van Jules Verne bijvoorbeeld, en borstbeelden van vrouwen, zoals La baigneuse au miroir (Baadster in de spiegel, 1909) en de Femme à la gerbe (vrouw met bos bloemen, 1940).
 

De kassen, vijver en het dierenpark van de botanische tuin


In het hoger gelegen gedeelte bevinden zich verschillende kassen, zowel koud als warm. Hier vindt u onder andere mooie verzamelingen cactussen en orchideeën. Terwijl in de orangerie de yucca’s en sinaasappelbomen warm de winter door kunnen komen.

De oudste kas is het palmarium, uit 1895. Het was bedoeld voor het tentoonstellen van planten uit Gabon en uit de Jardin de Saint-Pierre in Martinique. Tegenwoordig is het in gebruik als laboratorium voor tropische milieukunde. Binnen kunt u dus, uit Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse regenwouden afkomstige, lianen en epifytische planten (planten die op de stam van andere bomen groeien) bewonderen.

Het lager gelegen deel heeft een grote vijver en een klein dierenpark maar ook verbazingwekkende plantmozaïeken, deze beeldhouwwerken in groen beelden zowel dieren als mensen uit. Sinds enkele jaren is hier ook het werk van Claude Ponti, illustrator en schrijver van jeugdliteratuur, te zien, onder andere een kikker, een enorm kuiken en een reuzenbank, dat een voetpad overspant.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid

LA TAVOLA

Wereldkeuken
voor ongeveer 397 m
NANTES - 44
Bezichtigingen