Orléans, een stad voor authentiek toerisme


Orléans, gevormd door de Loire, is een van de oudste steden in Frankrijk. Het biedt u een authentiek toerisme, waar geschiedenis, Jeanne d’Arc en de rivier de Loire belangrijke plekken innemen.
 

Bezoek Orléans, « Ville d’Art et d’Histoire » (Stad van Kunst en Geschiedenis)


Wie Orléans zegt, zegt Jeanne d’Arc. Zonder de beroemde Pucelle d’Orléans (Maagd van Orléans) die de stad op 8 mei 1429 bevrijdde zou de stad een stuk minder befaamd zijn geweest. 

Het Maison de Jeanne d’Arc eert haar en er is, uiteraard, een straat naar haar vernoemd. En wat een straat ! Hij loopt recht naar de cathédrale Sainte-Croix, een wonder van Gotische bouwkunst dat op zich al het rijke erfgoed van de stad tentoonsteld.

Bewonder de (‘s avonds verlichte) façade en de twee indrukwekkende torens. Binnen bevindt zich het prachtige, uit de Abdij van Saint-Benoît sur Loire afkomstige, orgel.  De klokken zijn, op slechts enkele passen afstand van het stadscentrum, vervaardigd door klokkengieterij Bollée. Binnen in de nog altijd drukke Kathedraal is tevens een interessant museum gehuisvest.

Drie andere musea zijn ook de moeite waard. Bewonder, in het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais (Historisch en Archeologisch Museum), een zeldzame collectie bronzen beelden uit het Gallo-Romaanse tijdperk en het Musée des Beaux-Arts, (Museum van Schone Kunsten) heeft, na het Louvre, de meest voortreffelijke verzameling pastellen. Ook modern kunst wordt in Orléans niet vergeten : neem een kijkje bij het FRAC Centre, heiligdom van de moderne kunst. Het gebouw, bijgenaamd “De Onstuimigheid”, waar het museum zich in bevind is op zich al een bezoekje waard.

En ten slotte, het onmisbare ’Hôtel Groslot (met het standbeeld van Jeanne d’Arc), een charmant herenhuis van rode baksteen.


De Loire, een aan Orléans verbonden rivier


Slenter door het centrum van Orléans ! Geheel opnieuw ingericht, met een groot, opnieuw geplaveide, voetgangersgebied en verlichting die de ambachtelijke marktkraampjes doet stralen.

Ook de rivieroevers zijn prachtig gerenoveerd, ze nodigen u uit voor een natuurwandeling... In het hoogseizoen komt de taverne “La Sardine” tot leven met live muziek. Een ideale plek om te ontspannen met een glas Loirewijn in de hand...

De stad is altijd sterk met de rivier verbonden geweest. Vooral het rijke handelsverleden is aan de rivier te danken : textiel, leisteen uit Anjou, zout en gedroogde vis van de Atlantische kust...alles kwam hier voorbij. En laten we de beroemde azijn van Orléans niet vergeten, gemaakt van wijn die lange reizen niet goed doorstaan heeft.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Online reserveren
Halloween 2022 Chateau de Meung
Van tot

HALLOWEEN AU CHATEAU

voor ongeveer 18 Km
vanaf 10€ /pers.
MEUNG-SUR-LOIRE - 45
Online reserveren
banniere-ToussaintLF2022---event-facebook
Van tot

LES FANTOMES DE LA FERTE

voor ongeveer 17 Km
LA FERTE-SAINT-AUBIN - 45
Eetgelegenheid
Online reserveren
DINER ENTRE AMIS

RESTAURANT GASTRONOMIQUE VER DI VIN

Traditionele keuken, Wereldkeuken, Bistro / wijnbar, Café-restaurant, Themarestaurant, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 310 m
ORLEANS - 45
Online reserveren
Villa-des-Bordes-resto--3

VILLA DES BORDES

Traditionele keuken, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 14 Km
CLERY-SAINT-ANDRE - 45
La-Dariole-redim

LA DARIOLE

Traditionele keuken, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 265 m
ORLEANS - 45
Alain Gérard - Eugène©CCI - Ludovic Letot – My Loire Valleyy

RESTAURANT EUGENE

Traditionele keuken, Wereldkeuken, Themarestaurant, Schaal- en schelpdieren, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 297 m
ORLEANS - 45
Bezichtigingen