Blois, stad met een emblematisch Loirekasteel


De stad Blois, gelegen in het hart van de Loirevallei, getuigt van de fantastische geschiedenis van de Loire Châteaux. Deze stad van kunst en van geschiedenis nodigt u uit het oude hart van de stad te bezoeken, het levendige stadscentrum en de mooie gebouwen. Het indrukwekkende koninklijke château, woonplaats van François de 1e, doet aan de, iets verderop gelegen, kastelen van Chambord en van Cheverny denken.
 

Het Koninklijk Château, een synthese van de Loire Châteaux


Vanaf z’n hooggelegen zetel op een rotsachtige uitloper kijkt het koninklijk Château van Blois uit over de stad en de Loire. Met z’n vier voorgevels, elk in een andere stijl, geeft het op zich al een overzicht van de Franse architectuur en de geschiedenis van de Loire châteaux.

Het koninklijk château kan overigens trots zijn op het feit dat het als enige niet minder dan 10 koninginnen en 7 koningen verwelkomd heeft, waaronder Louis XII en zijn neefje en opvolger François de 1e. 

Twee vorsten die trouwens letterlijk hun steentje aan het gebouw hebben bijgedragen. Louis XII heeft een vleugel aan het gebouw toegevoegd terwijl François de 1e de binnenplaats heeft verfraaid met een opmerkelijke trap.
 

Blois, te voet of in een rijtuig


Maar Blois heeft meer te bieden dan alleen het château. Het loont om deze stad, waar de tijd op mysterieuze wijze stil lijkt te staan, aandachting te verkennen, om zo zijn hele indrukwekkende geschiedenis te leren kennen.

Dat mysterie kunt u wellicht ophelderen met een bezoekje aan het Maison de la magie, gelegen aan het kasteelplein. Hier wordt door middel van exposities en voorstellingen (bijna!) alles over de goochelkunst onthuld.

Slenter door de levendige straatjes van de oude binnenstad en ontdek de verscholen binnenplaatsjes en bestrate pleintjes! U kunt dit te voet ondernemen of in een rijtuig. Een perfecte manier om het leven in Blois zoals dat vroeger was te proeven...

Twee religieuze monumenten zijn de moeite waard om een kijkje te nemen : De Cathédrale Saint-Louis, die in gothische stijl gebouwd is maar een hoge toren in Renaissance stijl heeft, en de Saint-Nicolas kerk, waar romaanse en gothische stijlen vermengd zijn.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
FullSizeRender

ANA M. BAR A VIN

Traditionele keuken, Bistro / wijnbar
voor ongeveer 127 m
BLOIS - 41
Bar-Le-Denis-Papin-Blois-Mir-Photo-ADT41--3-

LE DENIS PAPIN

Traditionele keuken, Café-restaurant
voor ongeveer 299 m
BLOIS - 41
Le-Castelet-Blois-Page-Facebook-Le-Castelet

LE CASTELET

Traditionele keuken, Themarestaurant
voor ongeveer 344 m
BLOIS - 41
4149B_La Trouvaille_Fantin Laroche_Jean Luc Chemevet_Jimmy Georges

LA TROUVAILLE

Traditionele keuken, Bistro / wijnbar, Café-restaurant
voor ongeveer 346 m
BLOIS - 41
Bezichtigingen