Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Vendôme, de groene stad van de Loirvallei

Vendôme , doorkruist door de rivier de Loir, is een stad waar cultuur en natuur zich mengen. Volg een van de drie wandelroutes door de stad : terwijl de eerste twee u langs historische monumenten leiden, belandt u met de derde middenin de 10 groene tuinen.
 

Vendôme, in het hartje van de Loirvallei


Vendôme, stad van kunst en geschiedenis, heeft ook talloze historische gebouwen. Dit ziet u al bij aankomst aan de overblijfselen van de oude stadsmuren die de stad vroeger omringden en de Saint-Georges poort.

Door dit rijke erfgoed zijn twee wandelroutes uitgestippeld en voorzien van borden met uitleg. U hoeft alleen de goudkleurige spijkerkoppen op de grond te volgen, van monument naar monument.

De eerste « Au coeur de la  ville » (in het hartje van de stad) (1.5 uur) leidt u rond het centrum waar prachtige middeleeuwse vakwerkhuizen (huizen met een houten balkstructuur) te zien zijn..

Een ander monument dat u niet mag missen tijdens uw wandeling is : l’abbatiale de la Trinité (de Abdij van de Drie-eenheid) met zijn mooie facade in flamboyante gotische stijl en z’n op 80 meter hoogte genestelde romeinse torenspits . Kijk, binnen, naar de muurschilderingen in de kapittelzaal en het oude glas-in-loodraam met afbeelding van Maria en het Kind..

Vlakbij de Loir benadert u de eveneens imposante l’Islette toren die in de XIIIe eeuw gebouwd is. .

De tweede met spijkerkoppen aangegeven wandelroute heet « Flânerie vers le château » (slenteren richting château, 1 uur) en nodigt u uit op een ontdekkingstocht van religieuze gebouwen (de Sainte-Marie-Madeleine kerk, Saint-Pierre-la-Motte kapel, de oude Saint-Martin kerk) maar ook de overdekte markt in de stijl van de Franse architekt Victor Baltard en de Pont Neuf en Saint-Georges poorten.

Pronkstuk van de route : het bijzondere uitzicht over Vendôme vanaf het hoogste punt van de restanten van het château van de graven en hertogen van Vendôme..

Vendôme is overigens een van de etappe-steden op de pelgrimsroute Via Turonensis naar Santiago de Compostella die door Tours en Chartres loopt. 
 

Vendôme, groene stad


Vendôme onderhoudt al eeuwenlang niet alleen zijn culturele erfgoed maar ook een aangenaam natuurerfgoed. De stad hecht waarde aan het behoud van zijn 100 hectare aan groene ruimte, en heeft de beslissing genomen geen gebruik meer te maken van pesticiden.

Het is dus logisch dat Vendôme ook een aan tuinen gewijde wandelroute heeft : « Vendôme, ville jardin ». 

Aan de oevers van de Loir tonen de bloemperken in de tuintjes op de helling elk jaar weer andere arrangementen. Hetzelfde geldt voor het Belot plein en de binnentuin van de bibliotheek. In de tuin van het klooster ligt het accent daarentegen op geur.

In het Ronsard park en het park van het château is het heerlijk wandelen tussen de bomen, waarvan sommige al eeuwenoud zijn (platanen, ceders...).
 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
7E SENS

7E SENS

Traditionele keuken
voor ongeveer 0 m
VENDOME - 41
moris-142684-c1d

LE MORIS

Traditionele keuken
voor ongeveer 265 m
vanaf 18€ /pers.
VENDOME - 41
restaurant-pertica-vendome©Restaurant-Pertica

PERTICA

Traditionele keuken, Themarestaurant, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 490 m
VENDOME - 41
Bezichtigingen
Online reserveren
BD chateau de MESLAY M. de  BOISFLEURY le 28 06 2015 004

CHATEAU DE MESLAY

Kasteel
voor ongeveer 3 Km
vanaf 8€ /pers.
MESLAY - 41
Online reserveren
Pecheurs©Phovoir-image-ADT41-(3)

PLAN D'EAU DE LA MOULINE

Meer - Moeras, Meer, Vijver, vennen
voor ongeveer 6 Km
SAINT-FIRMIN-DES-PRES - 41