Saumur, gastheer van de Loire en het Cadre Noir

Het, aan de linkeroever van de Loire gelegen, Château de Saumur zet de toon voor een uit traditie en authenticiteit gegroeide stad. Het Cadre Noir (Zwarte Officierenkorps, zo genoemd om hun zwarte uniformen) en hun Ecole Nationale d’Equitation (Nationale Rijschool ) die het behoud van de Franse paardrijkunst waarborgen, alsmede de talloze grotwoningen, getuigen hiervan.


Het Cadre Noir van Saumur : heiligdom van de Franse paardrijkunst


Saumur en paardrijden, het is een verhaal dat, met de opening van de eerste hippische academie, al aan het einde van de XVIe eeuw begon. De docenten van de Ecole Nationale d’Equitation vormen samen het Cadre Noir van Saumur.

Duik de hippische wereld in, van de stallen tot de ere-zadelkamer. In de manege kunt u verbazingwekkende shows bijwonen, waar de «sauts d’école » (springschool) de perfecte
Franse dressuur laat zien.
 

« Saumur la Blanche », (Wit Saumur) stad van een uit de Loire geboren bouwkunst


U kun t het niet missen, het Château de Saumur domineert de Loire en de witte stad. Saumur heeft zijn witheid aan de ‘tuffeau’ kalksteen te danken.  Deze kalk die gewonnen werd voor de constructie van talloze gebouwen (châteaux, abdijen... ) is derhalve de oorsprong van de beroemde grotten en grotwoningen in deze regio..  

Het, goed geconserveerd gebleven, historische centrum van Saumur herbergt opmerkelijke plekken, de oude stad, de kerk van Nantilly maar ook de koninklijke kapel van Notre­-Dame des Ardilliers. Nog een plek boordevol geschiedenis : het musée des Blindés (het Pantsermuseum) waar zo’n 250 tanks, waaronder enkele legendarische, te zien zijn.
 

Wijn en gastronomie : levenskunst op z’n Saumurs


Bij een bezoek aan Saumur hoort ook genieten van z’n wijnen en gastronomie. Beide kunnen prima op de terrasjes en grotrestaurants die zich hier uistekend voor lenen, geproefd worden.  In deze omgebouwde holle ruimtes vindt u ook hotels, champignoncellen en wijnhuizen. De resulterende licht mousserende wijnen zijn de trots van de regio.

Drie bestemmingen die een omritje waard zijn om de Saumurse levenskunst beter te leren kennen :
Distilleerderij Combier, waar u heerlijke likeuren en fruitsiropen kunt proeven ;
La Maison des Vins de Loire, waar meer dan 70 aanbevolen wijnen van Loirestreek wijngaarden geproefd kunnen worden ;
Zeepfabriek Martin de Candre, die 100% natuurlijke zeep maakt volgens de traditie uit Marseille.
 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
Bezichtigingen