Gien, befaamd aardewerk

Hoewel Gien tijdens de tweede wereldoorlog onder bombardementen heeft geleden, heeft het zich daarna dapper herbouwd. Zijn historisch erfgoed blijft opmerkelijk : restanten van vestingmuren, oude bruggen waar de Loire onderdoor stroomt, en het château van Anne de Beaujeu en de Heilige Jeanne d’Arc kerk die boven de stad uitrijzen. En niet te vergeten het beroemde aardewerk, dat hier nog steeds gemaakt wordt en dat u in het museum dat eraan gewijd is, kunt ontdekken.
 

Gien : rijk aan historisch erfgoed


Begin uw bezoek aan de stad met de oude stenen die hier in grote aantallen te vinden zijn. Om te beginnen bij de overblijfselen van de XIVe eeuwse vestingmuren en de mooie brug met 12 bogen. 
 
Bezoek daarna, op het hoogste punt van de stad, l’église  Sainte Jeanne d’Arc  (de Heilige Jeanne d’Arc kerk), zo genoemd ter ere van de Maagd van Orléans. Let vooral op de klokkentoren, het enige deel dat de tweede wereldoorlog heeft overleefd.
 
Naast de kerk staat het prachtige, en trotse, château van Anne de Beaujeu, met zijn bakstenen en stenen gevels. Het is overigens een van de oudste Loire châteaux ! François de 1e, Louis XIV en Catherine de Médicis zijn enkele van de personages die hier kwamen. Het huist een museum dat is geweid aan de jacht en de geschiedenis en natuur van het Loiredal.
 
Neem, om terug te keren naar de voetgangersstraatjes, de toeristische trap om daarvandaan de huizen met antieke decoraties te bewonderen. Een andere belangrijke plek om te zien is : het Alix huis, een XVe eeuws pand dat aan de bombardementen ontsnapt is.
 

Het Aardewerk Museum van Gien 


Gien dankt zijn bekendheid tevens aan z’n aardewerk, getuige van Franse know-how sinds 1821.

Het aardewerk van Gien is wereldwijd bekend, met name na l’Exposition Universelle (de Wereldtentoonstelling) van 1889 waar de « Vase de Paon » (Pauwenvaas) werd gepresenteerd, een monumentaal werk van 3 meter hoogte.

Het Musée de la Faïencerie, gevestigd in de voorraadkelder van de vormalige fabriek, toont het prachtige lokaal geproduceerde aardewerk van vroeger, en van nu..
 

Gien, gevormd door de natuur van de Loirestreek


Gien, vlakbij het grote bos van Orléans gelegen, heeft ook een opmerkelijk natuurerfgoed.
 
Wandelend langs de kades ziet  de Loire rustig zijn koers vervolgen. Toch heeft de emblematische rivier meerdere malen gebruld, en de stad Gien in 1846, 1856, 1907 en meest recentelijk, in 2003 overstroomd.
 
Ondanks alles heeft Gien, als zovele andere Loirevalleisteden, vroeger profijt weten te halen uit de Loire. Als eerbetoon aan de indrukwekkende koopvaardijvloot van de Loire, worden de traditionele binnenvaartschepen (fûtreaux, toues...) van de Loire nog steeds door liefhebbers nagebouwd, en vervolgens mee gevaren, door, bijvoorbeeld, de Fis d’Galarne.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Online reserveren
chouette-hibou
Vanaf

CONFERENCE

voor ongeveer 18 Km
NOGENT-SUR-VERNISSON - 45
Eetgelegenheid
sans_titre-5[1]

LA BELLE EPOQUE

Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 766 m
GIEN - 45
P'tit Bouchon

LE P'TIT BOUCHON

Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 1 Km
GIEN - 45
bodega

LA BODEGA

Pizzeria, Café-restaurant
voor ongeveer 1 Km
GIEN - 45
67415826-1287209028127294-4759433773878083584-o

CAFE BOUCHE B

Themarestaurant, Thesalon, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 1 Km
GIEN - 45
Bezichtigingen