Briare, van kanaalbrug tot emaille

Een imposante kanaalbrug en wereldwijd vermaard emaille, de mooie stad Briare heeft meer dan één troef.  Geniet van de rivier sfeer met een wandeling aan, of een tochtje op, het water, ontdek de fantastische geschiedenis van het emaillewerk in Briare in het Musée de la Mosaïque et des Émaux (Mozaïek en Emaille museum)
 

Briare : een belangrijke kanaalbrug


De reputatie van het rivier erfgoed van Briare is sinds lange tijd gevestigd. Zijn majestueuze kanaalbrug, in de XIXe eeuw gebouwd onder de invloed van Gustave Eiffel,  getuigd hiervan.

Deze brug over de rivier ontvangt geen auto’s en treinen maar pleziervaartuigen en voetgangers. Water eronder, water erop, oude lantaarnpalen : de kanaalbrug van Briare is aanbiddelijk.

662 meter lang, 6 meter breed met bijna 2 meter water : het metaalwerk dat de Loire overspant is tevens kolossaal.

De beste manier om hem te ontdekken blijft natuurlijk er met een boot overheen gaan. Op deze manier verbindt u twee kanalen : het kanaal dat evenwijdig aan de Loire stroomt en het kanaal van Briare, u kunt tot wel 100 Km waterwegen doorkruisen. En als u er zin in heeft kunt u zelfs vissen.

Maar het riviererfgoed van Briare houdt daar niet op. Neem, om het goed te leren kennen, ook een kijkje bij de jachthaven met z’n havenkantoor, sluisen en bruggen...zet uw wandeling daarna voort tot aan de handelshaven.

De hele geschiedenis van de kanaalbrug en de rivier kunt u overigens ontdekken in het Musée des Deux Marines.
 

Het emaille van Briare


Briare, is ook de stad van emaille. 

In de XIXe eeuw vestigt Jean- Félix Bapterosses hier zijn fabriek, daar worden knopen, parels en mozaïeken gemaakt. Al spoedig heeft hij een internationale reputatie, een dusdanige reputatie dat Briare de bijnaam « la Cité des Perles » ( Parelstad ) krijgt. In 1960 komt 60% van de Franse keramiek produktie uit Briare.

Neem, om het epos van emaille van Briare te herbeleven, een kijkje in het Musée de la Mosaïque et des Emaux

Ontdek de geschiedenis van deze veelkleurige mozaïeken die net zo goed hotels als stations en zwembaden bekleden. 

Niet te vergeten de religieuze gebouwen ! Ga, om een perfect voorbeeld van het werk van de fabrieksarbeiders te zien, naar het stadscentrum, naar de kerk van Saint-Etienne de Briare (XIXe eeuw).  U ziet ze al aan de buitenkant ( frontons en friezen ) maar vooral binnen : de hele vloer is bekleed met hun mozaïeken, naar een ontwerp van Eugène Grasset.

Weet overigens dat de fabriek, hier, in Briare, nog steeds dit gerenommeerde emaille produceert.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
Briare - café de l'agriculture - 7 septembre 2018 - OT Terres de Loire et Canaux - IRémy (2)

L'AGRICULTURE

Traditionele keuken, Café-restaurant
voor ongeveer 223 m
BRIARE - 45
Briare petit St Trop - 7 avril 2017 - OT Terres de Loire et Canaux -IRémy  (1)

LE P'TIT SAINT-TROP

Traditionele keuken, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 246 m
BRIARE - 45
briare-026

L'HYDROPATHE

Traditionele keuken, Themarestaurant, Gastronomisch restaurant - fijne keuken
voor ongeveer 372 m
BRIARE - 45
Bezichtigingen